Kako država guli građane: Osječki policajac studentu zbog oštećene osobne napisao 3000 kuna kazne

Foto: Hina

U REDAKCIJU Indexa javio se Osječanin čiji je sin žrtva apsurdnih hrvatskih zakona. Njegov sin je, inače osječki student bez posla i primanja, kažnjen s drakonskih 3000 kuna jer je kod sebe imao oštećenu osobnu iskaznicu.

"Sve je to u redu, pretpostavljam da je stvarno bila oštećena jer znate kako je, klinci nemaju novčanik i većinom je nose u zadnjem džepu i vremenom se može oštetiti.

Samo, ne mogu shvatiti tog policajca i pitam se ima li taj policajac ima djecu, jer da ima ne vjerujem da bi tako postupio. Je li normalno da za prekršaj 'oštećene osobne iskaznice' napiše kaznu od 3000kn plus sudski troškovi redovnom studentu od 20 godina?", pita se ljuti otac.

Ono što je apsurdno jest činjenica što je kazna za neposjedovanje iskaznice kod sebe "samo" 300 kuna tako da je mladić, samo da je znao što ga čeka, mogao slagati da nema kod sebe iskaznicu za što bi dobio kaznu od 300 kuna.

Ovaj slučaj zbio se u trećem mjesecu prošle godine, a u međuvremenu je netko od vladajućih shvatio svu apsurdnost kazne pa je zakon promijenjen. Tako ćete od lipnja 2015., ukoliko imate oštećenu osobnu iskaznicu, biti kažnjeni s 500 kuna. Dobro je znati, oštećenu osobnu iskaznicu ili iskaznicu koja je istekla potrebno je u roku dva tjedna zamijeniti. Umjesto s dosadašnjih 300 kuna, osoba koja nema kod sebe iskaznicu bit će kažnjena s 200 kuna.

No, u osječkom slučaju vrijedi stari zakon, a ukupni troškovi, jer Fina naplatu potražuje ovrhom, već su se popeli na 4000 kuna.

Pročitajte više