Kako glasati na referendumu izvan mjesta prebivališta

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO (DIP) na svojim je službenim stranicama objavilo proceduru za glasanje izvan mjesta prebivališta, a u sklopu priprema za skori referendum za ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji će se održati 22. siječnja.

Prema uputama DIP-a ako je vaše prebivalište naprimjer u Zadru, a želite glasati naprimjer u Zagrebu potrebno je otići na ovaj link http://www.appluprava.hr/sduzu92b/mbr1.php i upisati svoj matični broj i prezime. Nakon toga u donjem lijevom kutu pokaže vam se ime i prezime službenika državne uprave nadležnog za vas kojem trebate faksirati popunjeni obrazac kojeg možete pronaći na ovom linku: http://www.udu-mz.hr/?task=group&gid=27

Popis birača može se provjeriti i osobno ili telefonom u uredu državne uprave prema mjestu svog prebivališta, odnosno putem interneta ili mobitelom slanjem svog MBG u SMS poruci na broj 5454.

Ako niste upisani ili upisani podaci nisu točni, morate zatražiti upis, izmjenu ili dopunu svojih podataka, i to najkasnije do kraja tjedna, odnosno do subote 07. siječnja. Ako ste sigurni da na dan održavanja državnog referenduma nećete biti u mjestu svog prebivališta zatražite privremeni upis u popis birača za mjesto u kojem ćete boraviti 22. siječnja 2012. godine.

Do kraja tjedna morate uputiti zahtjev za izdavanje potvrde o upisu u popis birača nadležnom uredu državne uprave prema mjestu Vašeg prebivališta. Potvrda mora prispjeti nadležnom uredu državne uprave, najkasnije do subote. Ukoliko to niste napravili na vrijeme, a želite glasati, potvrdu možete predati na glasačkom mjestu biračkom odboru.

Pročitajte više