Kako je 2018. postala godina iz pakla za Katoličku crkvu

Foto: 123RF, Wikimedia

ISTAKNUTI kardinal podnio je ostavku. Istraga koju je vodio ured državnog tužitelja Pennsylvanije optužila je stotine svećenika da su potajno zlostavljali djecu. Bivši ambasador Vatikana zatražio je od pape da podnese ostavku.

Bilo je to dovoljno da newyorški kardinal Timothy Dolan kaže kako je ovo bilo ljeto iz pakla za Katoličku crkvu, piše CNN. No, čini se da je kardinal bio optimističan. 

Zapravo, bila je to paklena godina za Katoličku crkvu, a započela je već u siječnju kad je papa Franjo snažno branio čileanskog biskupa optuženog za prikrivanje seksualnog zlostavljanja svećenika. Kasnije se morao ispričati i prihvatiti biskupovu ostavku.

No skandali sa seksualnim zlostavljanjem koje su počinili pripadnici Katoličke crkve ne jenjavaju. Samo u SAD-u u tijeku su federalne istrage u 12 saveznih država.

Jedan povjesničar Katoličke crkve smatra kako je riječ o najvećoj krizi u Katoličkoj crkvi od 1517. godine. 

Evo što se sve tijekom godine zbivalo s Katoličkom crkvom diljem svijeta:

Siječanj

Papa je godinu započeo isprikom žrtvama seksualnog nasilja u Čileu te je pritom izazvao bijes zbog izjave kako nije vidio nijedan dokaz protiv biskupa Juana Barrosa, osumnjičenog da je šutio o teškim zločinima svećenika pedofila Fernanda Karadime, kojeg je Vatikan 2011. godine proglasio krivim za djela pedofilije iz 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća.

Čak se i bostonski kardinal Sean O'Malley, ključni papin savjetnik, distancirao od njegove izjave. Nazvao je papine komentare “izvorom velike patnje” za one koje je svećenstvo seksualno zlostavljalo.

Barros je zanijekao optužbe, a papa je nastavio ga braniti čak i kad je Vatikan poslao savjetnika u Čile da istraži optužbe.

Veljača

Saznalo se da je papa Franjo 2015. godine primio pismo od žrtava seksualnog zlostavljanja u Čileu u kojem stoji i da je Baross svjedočio zlostavljanju svećenika nad tinejdžerom, kako je rekao autor pisma i još jedan izvor. Ta vijest otvorila je pitanja o tome je li papa pročitao pismo i ako je, što je učinio u vezi s tim.

Travanj

U dramatičnom obratu papa je u pismu upućenom trideset dvojici čileanskih biskupa priznao kako je učinio “veliku pogrešku” što se tiče optužbi vezanih za Barossa. Nakon ponovnog pregleda izvještaja iz Čilea rekao je kako su njegovi prethodni komentari bili temeljeni na “nedostatku istinitih i uravnoteženih informacija”.

Papa se kasnije susreo s troje žrtava seksualnog zlostavljanja u Čileu. Među njima je bio i Juan Carlos Cruz, koji je izjavio kako mu je papa Franjo rekao da je on sam bio dio problema te da mu se ispričava.

Svibanj

Kardinal George Pell, prefekt Tajništva za ekonomska pitanja Svete Stolice, optužen je u rodnoj u Australiji za višestruko seksualno zlostavljanje djece. Vatikanski rizničar Pell tako je najviši dužnosnik Katoličke crkve koji se suočio s optužbama za seksualne napade. 

Također u Australiji, nadbiskup Philip Wilson osuđen je zbog zataškavanja seksualnog zlostavljanja iako je presuda poslije promijenjena.

Nakon trodnevnog summita u Vatikanu sva 34 biskupa iz Čilea ponudila su ostavku. Istovremena ostavka svih biskupa u jednoj zemlji presedan je u modernoj povijesti Katoličke crkve. Papa će potom prihvatiti ostavke sedam biskupa među kojima i Barrosovu.

Lipanj

Kardinal Theodore McCarrick, bivši nadbiskup Washingtona i utjecajna figura u Katoličkoj crkvi i međunarodnoj politici, dobio je zabranu obnašanja službe nakon što je crkvena istraga pokazala da su optužbe za seksualno zlostavljanje maloljetnika tijekom sedamdesetih godina vjerodostojne. McCarrick je izjavio kako se ne sjeća navodnog zlostavljanja.

McCarrick je optužen i za neprimjerene seksualne aktivnosti s odraslim osobama desetljećima ranije dok je služio kao biskup u gradovima Metuchen i Newark u New Jerseyju. Dvije od tih optužbi završile su nagodbama, kako su rekli biskupi iz tih gradova. Tako je otvoreno pitanje kako se McCarrick mogao uspinjati u crkvenoj hijerarhiji pored takvih glasina o njegovom ponašanju.
McCarrick nije komentirao ove optužbe.

Srpanj

Papa Franjo prihvatio je ostavku američkog kardinala Theodorea McCarricka, optuženog za seksualno zlostavljanje djece i odraslih. McCarrick je u petak postao prvi katolički kardinal u povijesti koji je dao otkaz zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Papa je prihvatio ostavku australskog biskupa Philipa Wilsona, najviše rangiranog službenika Katoličke crkve koji je ikad osuđen za prikrivanje seksualnog zlostavljanja.

Kolovoz

Istraga koju je vodio ured državnog tužitelja Pennsylvanije pokazala je da je više od 300 svećenika seksualno zlostavljalo više od 1000 djece, a Katolička crkva te američke savezne države je to prikrivala.

Papa Franjo napisao je pismo u kojem se ispričava zbog neuspjeha Katoličke crkve da zaštiti djecu od zlostavljača svećenika. “Sa sramom i s kajanjem, kao crkvena zajednica priznajemo da nismo bili tamo gdje smo trebali biti, da nismo pravovremeno djelovali kad smo prepoznali veličinu i težinu štete koja je učinjena tolikim ljudskim životima. Zanemarili smo malene i napustili smo ih”, napisao je papa Franjo.

Izvještaj ureda državnog tužitelja Pennsylvanije potaknuo je pravne institucije drugih 12 saveznih država da započnu s istragama Katoličke crkve.

Tijekom posjeta Irskoj, gdje su državni izvještaji otkrili ogromne razmjere zlostavljanja katoličkih svećenika, papa Franjo je rekao kako ovi zločini ostaju izvor patnje i sramote za katoličku zajednicu.

Nadbiskup Carlo Maria Vigano u “svjedočenju” na 11 stranica objavljenom u jednom konzervativnom katoličkom mediju optužio je papu Franju da je pet godina prije nego je prihvatio ostavku američkog kardinala Theodora McCarricka znao da mu se pripisuju optužbe za seksualno zlostavljanje. Svetog Oca je pozvao da zbog tog propusta i sam napusti dužnost.

Papa je odbio komentirati Viganove optužbe te je poručio novinarima da dublje kopaju za istinom.

Rujan

Vigano je otkrio nove optužbe protiv pape i drugih visokopozicioniranih službenika u Vatikanu. Rekao je kako su govorili neistinu o kontroverznom sastanku koji se 2015. godine održao s Kim Davis, službenicom iz Kentuckyja koja je odbila potpisati bračne dozvole za osobe istog spola.

Vatikan je objavio kako je papa pozvao nadbiskupe iz cijelog svijeta da dođu u Rim kako bi razgovarali o krizi seksualnog zlostavljanja koje provode svećenici, što je ocijenjeno kao jedinstven potez u povijesti Crkve.

Papa Franjo prihvatio je ostavku biskupa Zapadne Virginije Michaela Bransfielda te naredio istragu o optužbama da je seksualno uznemiravao odrasle osobe.

Više od 46 000 žena iz Katoličke crkve potpisalo je otvoreno pismo u kojem od pape Franje traže da se očituje o Viganovim optužbama. Papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt nisu se izjasnili o ovome.

Izvještaj njemačke katoličke biskupije pokazao je da je između 1946. i 2014. godine bilo najmanje 3 677 slučajeva seksualnog zlostavljanja djece koje su počinili svećenici.

Listopad

Pod pritiskom da odgovori na Viganove optužbe, Vatikan je izjavio kako je papa Franjo prošle godine naredio istragu o optužbama protiv nadbiskupa McCarricka dodajući kako će rezultati biti objavljeni.

Državni odvjetnici u Washingtonu i Virginiji pokrenuli su istrage o seksualnom zlostavljanju koje su navodno počinili svećenici u Katoličkoj crkvi. 

Prosinac

Papa Franjo smijenio je tri svoja savjetnika kardinala. Dvoje od njih bilo je optuženo za seksualno zlostavljanje ili za zataškavanje seksualnog zlostavljanja.

Glavni tužitelj u Illinoisu rekao je da šest biskupija u toj državi nisu otkrile optužbe o seksualnom zlostavljanju najmanje 500 svećenika i članova klera.

Papa Franjo poručio je svećenicima koji zlostavljaju maloljetnike da se predaju civilnim sudovima te pripreme za “Božju pravdu”.

Pročitajte više