Kako je novac Georga Sorosa "slučajno" doputovao do začetnika prosvjeda na Wall Streetu

"GEORGE Soros nije financirao prosvjede, ni direktno ni indirektno. Oni koji tvrde drugačije samo žele baciti sjenu sumnje na autentičnost prosvjeda na Wall Streetu", kazao je Sorosev glasnogovornik Michael Vachon, nakon što je radio voditelj Rush Limbaugh pokrenuo priču da upravo novac ovog milijardera stoji iza prosvjeda.

A priča se sastoji od nekoliko uzročno-posljedičnih veza, iz kojih je Limbaugh izvukao prilično klimavu konkluziju. Naime, Sorosevo Otvoreno društvo u zadnjih je nekoliko godina doniralo najmanje 3,5 milijuna dolara organizaciji koja se zove Tides Center. A Tides Center, sa sjedištem u San Franciscu, služi kao svojevrsni "sabirni centar" za donacije bogataše, odakle se novci dalje preusmjeravaju liberalnim neprofitnim organizacijama.

Dio novca otišao Adbustersima, koji su pokrenuli Ocuppy Wall Street

Za neke je sporna činjenica da je dio Sorosevog novca, najmanje 200.000 dolara, otišao u ruke kanadske antikapitalističke grupacije Adbusters, čija je inventivna marketinška kampanja potakla prve demonstracije na Wall Streetu prošlog mjeseca.

Adbusters inače izdaje časopis naklade 120.000 primjeraka u kojemu se "rugaju popularnim reklama i načinu na koji korporacije obnašaju moć", a čiji je cilj "srušiti postojeće strukture moći", prenosi Reuters. "Ideja za pokretanje prosvjeda Occupy Wall Street nastala je po uzoru na revolucije Arapskog proljeća", kaže Kalle Lasn, jedan od osnivača Adbustersa.

Sorosevi novci nisu bili namijenjeni općoj upotrebi, već specifičnim programima

Međutim, Soros tvrdi kako se njegovi novci i organizacija prosvjeda na Wall Streetu ne mogu povezati, jer su novci dani Tides Centeru bili namijenjeni za specifične druge svrhe, a ne za opću upotrebu. Iz Tidesa su odbili komentirati ove navode, piše Reuters.

Podsjetimo, George Soros je iskazao verbalnu podršku prosvjedima na Wall Streetu, kazavši kako "razumije njihove osjećaje i stavove". Baš kao i prosvjednici, i Soros je protivnik prakse spašavanja banaka i velikih financijskih institucija tijekom krize.

Bilo bi super kad bi nam Soros dao novce, ali nažalost nije

"Sorosove ideje su prilično dobre, većina njih. Volio bih kad bi nam dao neke novce, nema sumnje da ih trebamo. Međutim, nije nam dao ni centa", zaključio je Kalle Lasn priču o Sorosevoj umiješanosti u financiranje prosvjeda. Dodao je kako su Adbustersi možda i potakli  Occupy Wall Street, ali definitivno nemaju  kontrolu nad prosvjedima koji su dobili globalno lice.

Pročitajte više