KORUPCIJA U HRVATSKOJ

Kako je Sanader prestao biti nepoželjna osoba

Foto: FaH

FOTOGRAFIJA bivšeg šefa HDZ-a Ive Sanadera koji na tribinama u društvu ministara Gorana Marića i Olega Butkovića prati finale Svjetskog nogometnog prvenstva razjarila je dobar dio hrvatske javnosti, no u Hrvatskom nogometnom savezu (HNS), u HDZ-u, ali i dijelu Hrvata koji su od Sandera "žicali" selfieje, u Sanaderu ne vide nikakav problem.

Izgleda li Sanader umorno?

Uostalom, Sanader je više puta osuđivan na zatvorske kazne, no za ni jedan od pet slučajeva za koji ga tereti USKOK nije donesena pravomoćna presuda. Sanader je osim odlaska u zatvor po ranijim presudama morao vratiti i 80,6 milijuna kuna u državni proračun, a umjesto odlaska u zatvor bivši se premijer uputio Moskvu kako bi se u društvu aktualnih ministara zabavljao na tribinama.

Naglasimo kako se Sanader, samo par dana prije, na suđenju za slučaj Fimi media žalio sucima na svoje zdravstveno stanje tvrdeći na kako ne može pratiti iznošenje dokaza jer je umoran.

Protiv Sanadera vodi se pet postupaka i to za slučaj Hypo, INA-mol, Fimi media, Planinska i HEP Dioki, no ni jedan slučaj, kako smo naveli u uvodu, nije do sada pravomoćno okončan.

HNS bez komentara na Sanadera

Sanader je bio nazočan u VIP loži i na prvoj utakmici Hrvatske nogometne reprezentacije na Svjetskom prvenstvu u Rusiji protiv Nigerije i to na mjestu rezerviranom za istaknute bivše i aktualne članove nogometnog saveza. Iako smo Hrvatskom nogometnom savezu (HNS) uputili čak sedam upita sredinom lipnja, nisu nam htjeli odgovoriti tko je od njih pozvao Sanadera.

Također, nisu htjeli objasniti ni kriterije za dobivanje VIP akreditacije tvrdeći kako imaju diskrecijsko pravo.

Rehabilitacija Sanadera

No, još prije Rusije započela je rehabilitacija Sanadera. Prvo je Sanader postao glavni lik na društvenim mrežama na stranici Ćaća se vraća, a nedavno su mu i dvije velike medijske kuće širom otvorile vrata.

Styria je Sanaderu objavila knjige, a na promociji je uz Sanadera bio i glavni urednik Večernjeg lista Dražen Klarić. Hanza media udijelila je Sanaderu naslovnicu Globusa kako bi promovirao ideju velike koalicije na hrvatskoj političkoj sceni.


Foto: Vedran Strukar

Druženje HDZ-ovaca sa Sanaderom danas ne predstavlja nikakav problem. Uostalom, HDZ-ov načelnik općine Klis kod Splita, Jakov Vetma, objavio je na svom Facebook profilu fotografiju na kojoj pozira s bivšim premijerom Ivom Sanaderom. Bez ikakvih posljedica po svoju političku karijeru u HDZ-u.

No, gdje je zapelo u pravosudnim slučajevima?

U slučaju Fimi medie, Vrhovni je sud ukinuo presudu Županijskog suda kojoj su Sanader i HDZ krivi za izvlačenje novca iz državnih tvrtki. Sanader je dobio devet godina zatvora te je morao vratiti 15,2 milijuna kuna. Stranka HDZ kažnjena je s pet milijuna kuna. Mladen Barišić, bivši rizničar HDZ-a, tada je bio osuđen na 3 godine zatvora, Branka Pavošević, stranačka blagajnica, dobila je godinu i pol dana zatvora, dok je vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak osuđena na dvije godine zatvora.

Sud: Sanader je imao nepravedno suđenje

Obrazloženje suda bilo je da Sanader nije imao pravično suđenje. To ponovljeno suđenje traje i danas, a Sanader se sucima između dvaju pohoda u Rusiju žalio na umor zbog nedavnih operacija.

Ustavni sud "zaslužan" je što Sanader nema presudu ni u slučaju INA-Mol. Sanader je osuđen odlukom Vrhovnog suda na osam i pol godina zatvora jer je Zsolta Hernadija, šefa MOL-a, primio 10 milijuna eura mita kako bi ta mađarska tvrtka stekla upravljačka prava u Ini. Ustavni sud ukinuo je presudu još 2015. godine, no u tom slučaju još uvijek nije počelo ponovljeno suđenje.

Prošle godine Županijski sud u Zagrebu osudio je Sanadera za slučaj Planinska i to na 4 godine i šest mjeseci uz obvezu da vrati 17 milijuna kuna. Sanader je osuđen jer je bivšem saborskom zastupnika HDZ-a Stjepanu Fioliću pomogao da po uvećanoj cijeni proda nekretninu u Planinskoj ulici i to Ministarstvu regionalnog razvoja na čijem je čelu tada bio ministar Petar Čobanković. Fiolić je rekao na sudu da je Sanader od njega unaprijed tražio proviziju od prodaje zgrade. Ta je presuda i dalje nepravomoćna.

Preminuo glavni svjedok

U slučaju HEP DIOKI podignuta je optužnica još 2013. godine, no do danas nije počelo suđenje. Sanader se tereti da je dao nalog tadašnjem šefu HEP-a Ivanu Mravku da isplati Robertu Ježiću zajam od 15 milijuna kuna te proda struju ispod cijene. Mravak je u tom slučaju priznao krivnju, no preminuo je prošle godine.

U slučaju Hypo Sanader je ranije pravomoćno osuđen za ratno profiterstvo, zbog optužbi da je sredinom 90-ih kao zamjenik ministra vanjskih poslova primio proviziju od austrijske Hypo banke, koja je Hrvatskoj ratnih godina dala kredit za kupnju zgrada diplomatskih predstavništava. Zbog uzimanja 3,6 milijuna kuna provizije od austrijske Hypo banke sredinom 90-ih Sanader je dobio tri i pol godine zatvora, no pravomoćnu presudu je 2014. ukinuo Ustavni sud i zatražio novo suđenje na zagrebačkom Županijskom sudu.

Ustavni sud tvrdio je da Županijski i Vrhovni sud nisu utvrdili je li Sanaderu nastupila zastara kada je optužen te da su povrijedili pravilo primjene blažeg zakona.

Pročitajte više