Kako ministar Primorac manipulira javnošću

OVIH je dana državna novinska agencija Hina objavila vijest pod naslovom “Primorac primio znanstvenika-povratnika doc. dr. Hrvoja Buljana”, koja će kod neupućenog čitatelja ostaviti dojam trenda povratka visoko obrazovanih stručnjaka u domovinu, što je u konkretnom slučaju obična izmišljotina.

Dr. Buljan, inače vrstan fizičar koji je diplomirao, magistrirao i doktorirao na fizičkom odjelu PMF-a, proveo je dvije godine kao postdoktorand u Izraelu. Buljan je zaposlenik PMF-a, a praksa da najbolji hrvatski znanstvenici odlaze na višegodišnje usavršavanje u inozemstvo je posve uobičajena. No, treba naglasiti da se ne radi o stalnom zaposlenju u inozemnim znanstvenim institucijama, nego o usavršavanju koje našim najboljim znanstvenicima, koji cijelo vrijeme ostaju zaposlenici ovdašnjih znanstvenih istanova, najčešće omogućavaju stipendije.

Zbog toga se ne može govoriti o nikakvom znanstveniku-povratniku koji se nakon rada u inozemstvu odlučio vratiti u Hrvatsku, kakvim ga je ministar znanosti Dragan Primorac pokušao predstaviti javnosti.

Kako piše jedan sudionik diskusije na znanstvenom portalu Connect, velika većina znanstvenika s PMF-a, Instituta Ruđer Bošković i Instituta za fiziku koji odlaze na usavršavanje u inozemstvo po Primorčevoj su logici zapravo povratnici. Naravno, njihovo usavršavanje u inozemstvu je sasvim uobičajen postupak i ogromna većina takvih znanstvenika u pravilu se vraća u Hrvatsku.

“Predstavljanje Hrvoja Buljana kao znanstvenog povratnika uz pompu na konferenciji za novinare govori samo o neutaživoj želji ministra Primorca za vlastitom promocijom po svaku cijenu. Ono također jasno govori o tome da Primorac mora biti prilično očajan jer naprosto nema niti jednog pravog znanstvenog povratnika kojim bi se mogao pohvaliti pred medijima, pa onda poseže za Buljanom.” - stoji u komentaru na akademskom portalu Connect.

Nema sumnje da je dr. Buljat vrhunski fizičar, o čemu najbolje govori činjenica da su njegovi radovi objavljivani u najuglednijim svjetskim znanstvenim časopisima kao npr. “Physical Review”, ali tvrdnja da se radi o “povratniku” je obična medijska manipulacija ministra Primorca.

N.B.

Pročitajte više