Kako ministarstvo obrazovanja informira djecu o Holokaustu?

O NAJNOVIJEM skandalu oko "makarskih svastika" iz ministarstva su se oglasili priopćenjem naslova "Što Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa radi po pitanju informiranja i obrazovanja učitelja i nastavnika o Holokaustu?"

Makarski maturanti su se, podsjećamo, za godišnjak fotografirali ispred simbola koji podsjeća na nacističku svastiku svalivši na sebe tako pozornost države.

Tako u ministarstvu ističu program kojim se u suradnji s Međunarodnim centrom Yad Vashem u Jeruzalemu već tri godine stipendiraju nastavnici i učenici srednjih i osnovnih škola, njih 25, koji na dva tjedna odlaze u Izrael i educiraju se o Holokaustu. Također ističu kako se radi "o samo jednom dijelu znatno šire lepeze aktivnosti" jer Ministarstvo sudjeluje i u radu Radne skupine za međunarodnu suradnju u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o Holokaustu čiji je punopravni član od 2005. godine.

"Svoje aktivnosti radna skupina provodi kroz četiri zasebna smjera djelovanja: znanstveno istraživanje o Holokaustu u kojemu sudjeluju profesionalni znanstveni istraživači iz polja povijesti, memorijalni rad u kojemu sudjeluju predstavnici mjesta posvećenih očuvanju sjećanja na tragediju Holokausta; muzeja, memorijalnih centara, školskom obrazovanju koje uključuje osobe koje rade u obrazovanju u školama, te izdavaštvo i komunikaciju", stoji u priopćenju.

U hrvatskoj delegaciji radne skupine tako sudjeluju dr. sc. Mario Jareb i dr. sc. Robert Skenderović s Hrvatskog instituta za povijest u Zagrebu, ravnateljica spomen područja Jasenovac Nataša Jovičić, Načelnica odjela za multilateralnu suradnju Uprave za međunarodnu suradnju Ministarstva znanosti Alida Matković, Loranda Miletić iz Agencije za odgoj i obrazovanje u Education, te Mirjana Pohanec Vidović iz Ministarstva vanjskih poslova.

J.M.
Foto: Index

Pročitajte više