Kako nastaju lažne vijesti u Hrvatskoj? Grmojina "prijetnja" Njonji je odličan primjer

Foto: Index/123rf/Pixsell/Patrik Macek

DANAŠNJE verbalno prepucavanje Nikole Grmoje i Gordana Jandrokovića u saboru i posljedična suluda reakcija HDZ-a je odličan primjer kako nastaju lažne vijesti.

Podsjetimo, Mostov zastupnik Nikola Grmoja danas je u saboru, odgovarajući na prozivke HDZ-ova predsjednika sabora Gordana Jandrokovića, rekao: "Omalovažavali ste zastupnika i propitivali ste motive mog odlaska. Ja imam dogovoreni intervju i zato sam izišao iz sabornice. I ne trebate Vi govoriti da ja bježim kada mi nešto ne odgovara. Ovo vam je zadnji put da propitujete motive mojih izlazaka ili odlazaka. Ozbiljno vas upozoravam. Nećete me vrijeđati na takav način".

Njonjo je potom prozvao Grmoju za - prijetnju: "Vi meni prijetite! Ja se vas ne bojim jer vi ste netko koga se čovjek ne bi trebao bojati".



Suluda izvanredna pressica HDZ-a


U svakom normalnom društvu cijeloj priči bi tu bio kraj, jer se iz aviona vidi da se radi o samo još jednom prepucavanju opozicije i pozicije. No, Hrvatska je sve samo ne normalno društvo, pa je nakon ovih Grmojinih riječi HDZ sazvao, ni manje ni više, nego izvanrednu press konferenciju na kojoj je šef kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić mrtav-hladan ustvrdio da je Grmoja prijetio Jandrokoviću i time, pazite sad ovo, "počinio kazneno djelo prijetnje iz članka 139. Kaznenog zakona".

Ako i zanemarimo činjenicu da je Gordan Jandroković Njonjo, kao predsjednik sabora, treća najštićenija osoba u Hrvatskoj (uz predsjednicu i premijera), zanimljivo je pogledati što točno piše u članku 139. Kaznenog zakona.

"Tko drugome ozbiljno prijeti kakvim zlom da bi ga ustrašio ili uznemirio, kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine.

Tko drugome ozbiljno prijeti da će njega ili njemu blisku osobu usmrtiti, teško tjelesno ozlijediti, oteti ili mu oduzeti slobodu, ili nanijeti zlo podmetanjem požara, eksplozijom, ionizirajućim zračenjem, oružjem, opasnim oruđem ili drugim opasnim sredstvom, ili uništiti društveni položaj ili materijalni opstanak, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine", stoji u stavcima 1. i 2. članka 139. Kaznenog zakona.

Izmišljena "prijetnja" trećoj najštićenijoj osobi u Hrvatskoj


Čovjek ne mora biti pravnik da uoči da se u Grmojinom prepucavanju s Njonjom ne može govoriti ni o kakvoj, a naročito ne ozbiljnoj prijetnji. No, ta činjenica nije spriječila HDZ da sazove izvanrednu press konferenciju i cmolji o "kaznenom djelu prijetnje" i to prema, ponavljamo, trećoj najštićenijoj osobi u Hrvatskoj.
 
No, razina kritičkog razmišljanja u hrvatskoj javnosti i mainstream medijima toliko je niska da se izmišljena Grmojina "prijetnja" promptno našla na naslovnicama gotovo svih portala, a nema nikakve sumnje da će ista biti jedna od udarnih vijesti u središnjim informativnim emisijama vodećih televizija.

Tako se, dakle, proizvode lažne vijesti u Hrvatskoj. Od HDZ-a se, doduše, plasiranje takvih spinova može i očekivati, ali je porazno koliko su mainstream mediji u Hrvatskoj spremni nasjesti na takve izmišljene teme i baviti se njima, umjesto da se pozabave neusporedivo važnijom činjenicom: HDZ-ovim naprasnim ukidanjem istražnog povjerenstva za Agrokor.

Pročitajte više