Kako policija nije vidjela kamenje i eksplozivna sredstva u rukama splitskih homofoba?

SANJA JURAS iz Lezbijske grupa Kontra, Edo Bulić iz Iskoraka te Mirjana Kučer iz Domina potpisuju priopćenje u kojemu komentiraju medijske napise da je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo istragu vezano za propuste zbog kojih je došlo do nasilja na Split Prideu. Njihovo priopćenje donosimo u cijelosti.

"Smatramo da je pozitivno da država sama pokreće istragu zbog propusta MUP-a, odnosno splitske policije. Međutim, svakako nam ostaje za vidjeti je da li će ta istraga biti efikasna i da li će biti identificirane osobe koje su odgovorne za događaje koji su se desili za vrijeme Split Pride-a.

Naše organizacije su organizatori javnog okupljanja Split Pride, koje je nasilno prekinuto, uslijed čega nam je povrijeđeno pravo na javno okupljanje, a mi osobno smo bili izloženi masi koja je činila razna kaznena djela (nasilničko ponašanje, prijetnje, nanošenje tjelesnih ozljeda, itd.) motivirana mržnjom prema LGBT osobama, te imamo status oštećenika i kao organizatori i kao građani/-ke.

Tražimo efikasnu istragu

Zbog toga od policije tražimo da provede efikasnu istragu, identificira odgovorne osobe, te da nas obavijesti o rezultatima te istrage. Ukoliko se istraga ne provede na odgovarajući način, sami ćemo podnijeti kaznene prijave protiv osoba za koje smatramo da su odgovorne- protiv gradonačelnika Splita, načelnika PU Splitsko-Dalmatinske i drugih odgovornih osoba.

Napominjemo da smo prije Pride-a višestruko upozoravali MUP da može doći do nasilja, te da smo također redovito obavještavali Općinsko državno odvjetništvo u Splitu o pozivima na linč, govoru mržnje i prijetnjama, te pozivima okupljanje protiv Split Pride-a u Marmontovoj u obliku grafita i letaka, te Facebook stranica. Prijetnje su dokumentirane fotografijama i linkovi na Facebook stranice su dostavljeni ODO Split. Također, udruga Domine je prijavila prijetnje i pokušaj provaljivanja u njihov prostor. Od Grada i MUP-a smo tražili uklanjanje grafita kojima se pozivalo na nasilje, međutim, oni nisu uklonjeni. Od MUP-a smo zatražili informaciju da li se organizira protuprosvjed, ali odgovor nikada nismo dobili.


Bez ikakve sumnje je da su namjerno učinjeni veliki propusti vezano za praćenje organizacije i sprečavanje organiziranja nasilnika, te da MUP i gradonačelnik nisu djelovali u okviru svojih ovlasti kako bi spriječili nasilje.

Kako policija nije vidjela kamenje i eksplozivna sredstva?

Policija je morala vidjeti da okupljeni nasilnici drže kamenje, eksplozivna sredstva i druge objekte.  Međutim, policijskim službenicima očito je dano naređenje da se ruta povorke ne oslobodi od nasilnika čak ni kad je postalo očito da će do nasilja doći.

Nakon našeg ukazivanja na pogrešno postupanje policije nakon Pride-a zbog isključivo prekršajnog sankcioniranja počinitelja nasilja zbog remećenja javnog reda i mira, ali i zbog neposjedovanja osobne iskaznice i posjedovanja marihuane, iz jučerašnjih izjava policije dalo se zaključiti da je došlo do određene promjene i da policija podnosi i kaznene prijave.

Što ste učinili u vezi sankcioniranja osoba s fotografija?

Tražimo javno od policije izvješće o broju podnesenih prekršajnih prijava vezano za subotnje događaje, o razlozima prekršajnih prijava i broju kaznenih prijava.

Također upućujemo pitanje policiji i ODO Split: "Što ste učinili u vezi sankcioniranja počinitelja čije su fotografije i snimke objavili mediji, a na snimkama i fotografijama se vidi da drže ruke u nacističkom pozdravu? Radi se ujedno o osobama koje su vikale "Ubij pedera!", "Ubij Srbina!", Morate umrijeti!","Cigani!"  za vrijeme prolaska povorke."

Pročitajte više