Sve veći problemi za Putinov proračun. Ne samo zbog rata nego i tajnih troškova

Foto: EPA

RUSIJA drži čak trećinu svoje proračunske potrošnje daleko od očiju javnosti, što je jasan pokazatelj kako je godina rata protiv Ukrajine promijenila vladine financije i gospodarske prioritete.

Klasificirani ili neodređeni izdaci do 24. ožujka porasli su na 2.4 bilijuna rubalja (31 milijardu dolara), pokazuju podaci ministarstva financija, što je najmanje dvostruko više od razine u istom razdoblju prethodne godine, prema procjenama Bloomberg Economicsa. Planovi za 2023. predviđaju tajni udio proračuna na gotovo četvrtinu, pokazuju izračuni Bloomberga.

Potrošnja na vojsku se naglo povećava

Povećanje klasificirane potrošnje ukazuje na povećanje troškova povezanih s ratom, rekla je Aleksandra Suslina, nezavisna ruska ekonomistica. "Logično je pretpostaviti da su i tu uključeni troškovi novih teritorija", rekla je Suslina misleći na dijelove istočne i južne Ukrajine čiju je aneksiju predsjednik Vladimir Putin proglasio prošlog rujna i koje su ukrajinske snage obećale osloboditi.

Kako se potrošnja na rusku vojsku naglo povećava, troškovi obrane - zajedno s povezanom kategorijom nacionalne sigurnosti - sada su na drugom mjestu nakon vladinih socijalnih programa.

Putin obećao potrošnju na vojsku "bez ograničenja"

Tajnovitost oko pojedinih stavki potrošnje govori o razmjeru fiskalne obveze za ratne napore za koje je Putin obećao da će biti "bez ograničenja". Tajna potrošnja prethodno je dosegla vrhunac od oko 21% 2015., godinu dana nakon ruske aneksije Krima od Ukrajine.

Prema ruskom zakonu o proračunu, predsjednik određuje koji će se tajni programi usvojiti u proračunu. Parlamentarni zastupnici sastaju se na zatvorenim sjednicama kako bi razmotrili izdatke nad kojima javnost nema nadzor.

Presjek fiskalnog učinka Rusije dostupan je na takozvanom "portalu zajedničkog proračunskog sustava" koji održava ministarstvo financija. Brojke bilježe dnevne promjene u izvršenju javne potrošnje - čak i kad sve više novca više nije predmet javnog nadzora.

Izdaci za "nacionalnu obranu" dosegnuli su 531 milijardu rubalja od 24. ožujka, udvostručivši se u odnosu na prošlu godinu, a dodatnih 379 milijardi rubalja potrošeno je na sigurnost i provođenje zakona.

Osim samog tereta rata po ruske javne financije, ono što statistika također bilježi izgleda u suprotnosti s komentarima dužnosnika nakon što su podaci za siječanj i veljaču pokazali da Rusija ima rekordan proračunski deficit.

Zašto je proračun tako duboko u minusu?

Ministar financija Anton Siluanov i drugi dužnosnici rekli su kako je ključni razlog zašto je proračun tako duboko u minusu avansno plaćanje za potporu poduzećima i gospodarstvu.

No podaci pokazuju da je najveće povećanje otišlo prema obrambenim izdacima, a zatim slijede transferi regijama. Kategorije obrazovanja i zdravstva bilježe blagi rast u odnosu na prethodnu godinu, pokazuju brojke, dok su rashodi za gospodarstvo i socijalne programe ostali na istoj razini u odnosu na prethodno razdoblje.

Manjak od 2.58 bilijuna rubalja već nakon prva dva mjeseca približio se planiranoj razini za cijelu godinu od 2.93 bilijuna rubalja. Bloomberg Economics predviđa da će ruski proračun imati deficit od 3-4% bruto domaćeg proizvoda ove godine.

Planira se golemo povećanje potrošnje na vojsku

Opterećenje proračuna nije iznenađujuće s obzirom na to da je ruska invazija na Ukrajinu izazvala najveći sukob u Europi od Drugog svjetskog rata. U 2022. vlada je u proračunu planirala golemo povećanje potrošnje na vojsku, pri čemu su rashodi za obranu trebali premašiti ovogodišnje početne proračunske pretpostavke za više od 43%.

Ali ubrzana potrošnja na povjerljive troškove i vojsku može odražavati hitnost s kojom se Kremlj suočava budući da koalicija zemalja koje podupiru Ukrajinu uključuje mnoga najveća svjetska gospodarstva. Dmitrij Medvedev, bivši predsjednik, a sada zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da Rusija planira proizvesti 1500 tenkova ove godine, odnosno šest puta više nego 2021. godine.

"Sankcije nisu ograničile vojne izdatke" 

Promjena prioriteta potrošnje mogla bi se s vremenom ukorijeniti. Ministarstvo obrane naložilo je udvostručenje proizvodnje ključnog naoružanja, a parlament je predstavio nacrt zakona za povećanje dobi za služenje vojnog roka, dok vlada nastoji povećati broj vojnika s 1.15 milijuna na 1.5 milijuna.

"Sankcije iz 2022. dosad nisu ograničile vojne izdatke ruske vlade", navode u izvješću Susanne Oxenstierna i Emil Wannheden, analitičari Švedske agencije za obrambena istraživanja. "Umjesto toga, vlada je još više povećala vojnu potrošnju kako bi financirala svoje ratne napore u Ukrajini."

Pročitajte više