Plenković se pogubio oko Ine, što je uopće htio reći ovom izjavom?

Foto: FAH

IZGLEDA da situacija oko Ine pomalo izmiče iz ruku premijera Plenkovića. Nakon što nas je tjednima uvjeravao da je osmislio najbolju strategiju kupnje, danas je neočekivano najavio savjet za kupovinu Ine i to bez ministrice Dalić, iako je naknadno izgovorio da će ona i dalje sudjelovati u odlučivanju. Poslije tog neuvjerljivog odgovora ispada da odlučuju oni koji su u savjetu, te oni koji nisu. Logično, zar ne?

>>Vlada izabrala pregovarače s MOL-om, iz tima ispala Martina Dalić

>>BILO I OSTALO U OBITELJI Kako je ministrica Dalić povećala plaću suprugu u Ini  


Dotični savjet za pregovore s Molom o kupnji Ine nenajavljeno je jutros uguran kao prva točka vladine sjednice. U njemu je uz Plenkovića čak šest ministara pregovarača, ali ne i Martina Dalić. Svi su to protumačili kao premijerov oprez nakon što je povjerenstvo pokrenulo postupak protiv ministrice čiji je suprug član uprave Ine.

Zapetljao se oko Dalić

"Sve odluke koje donosi ova vlada su transparentne" odgovorio je na pitanje Mislava Bage na presici nakon sjednice da bi potom prešutio je li ministrica sama tražila da ne bude u savjetu ili je to njegova ideja, sakrivši se iza formulacije o kolektivnoj odluci. A onda je krenuo s petljanjem. Poručivši da će potpredsjednica Dalić koja je već sudjelovala, sudjelovati i dalje u aktivnostima oko Ine, zapravo je obesmislio upravo predstavljeni savjet. 

Osnivanje savjeta može se shvatiti i kao popuštanje Mostu koji se od početka protivio prodaji udjela u HEP-u, za koju je njihov ministar Dobrović priznao da je ideja ministrice Dalić. Most je sada izišao sa svojim planom prema kojemu bi država osnovala novo društvo i u njega prenijela državne dionice Ine, ali i drugih poduzeća.

Ta bi tvrtka zatim izdala obveznice s kojima bi se financirao otkup Molova udjela u Ini. Isplata obveznica financirala bi se iz dobiti svih poduzeća u kojima bi društvo imalo udio, prije svega Ine. Ostvari li se taj scenarij, Most bi ostvario svoju opsesiju da spriječi privatizaciju HEP-a.

Pročitajte više