Kako sebe vide Slovenci: Dežela je leglo političke korupcije



ANKETA vodećeg slovenskog dnevnika Delo, pokazala je kako gotovo dvije trećine Slovenaca vidi svoju zemlju kao centar političke korupcije. Anketa je provedena telefonskim putem a sudjelovalo je 552 građana Slovenije. Njih čak dvije trećine odnosno 74,8 posto smatra da korupcije među političarima ima vrlo mnogo, a za 21,3 posto Slovenaca da je korupcija tek osrednja.

Samo 3,5 posto ispitanih stanovnika Dežele smatra da ima vrlo malo korupcije među liderima njihove zemlje.

Uvjereni da će biti još afera


Anketa je provedena neposredno nakon što je otvorena afera zastupnika u Europskom parlamentu Zorana Thalera. Naime, tri člana Europskog parlamenta optužena su za primanje mita kada je britanski Sunday Times Erstu Strasseru iz Austrije, Adrianu Severinu iz Rumunjske te Thaleru iz Slovenije ponudio mito u iznosu od 100.000 eura u zamjenu za predlaganje amandmana u EU parlamentu. Sunday Times je u "tajnoj akciji" snimao zastupnike, a novinari su se predstavili kao lobisti.

Slovenska percepcija korupcije u njihovoj zemlji povećana je i najavom da će u Europskom parlamentu biti objavljeno još dvanaest novih slučajeva korupcije europskih zastupnika.

Uvjereni da neće vidjeti sudski epilog

Što se tiče slučaja Thaler, 55 posto Slovenaca je uvjereno da neće doći do suđenje, dok 34,6 posto ipak misli da će doći do sudskog epiloga.   

Pročitajte više