KORONAVIRUS

Kako su austrijska skijališta posijala zarazu od Norveške do Hrvatske

Foto: EPA

LIJEČNICI s Rebra koji su usred epidemije koronavirusa otišli na skijanje u Austriju, o tome lagali nadređenima i donijeli zarazu u najveću hrvatsku bolnicu izazvali su brojne opravdane osude u javnosti. 

>> Šef Rebra: Neodgovorni liječnici su zatajili da su bili u Austriji, sad su zaraženi

>> Vlada potvrdila da će liječnici koji su otišli u Austriju snositi sankcije

Alpska skijališta kao mrijestilišta koronavirusa

"Zasad je troje zaraženih, još je jedna osoba suspektna. Tri posto zaposlenika Rebra je zbog njih u izolaciji, to je 140 ljudi. Zbog neodgovornih se dogodilo", rekao je ravnatelj Rebra dr. Ante Ćorušić.

"Epidemiološki monitoring na klinici je završen, znamo da je virus importiran izvana zbog odlaska na vikend u Austriju koji na vrijeme nije prezentiran upravi i s kojeg se dio kolega vratio, nastavio raditi i zatajio da su bili u Austriji. Apeliramo na odgovornost građana, na samokontrolu u ponašanju, a ta situacija vrijedi i za liječnike", rekao je Ćorušić.

No ne treba zaboraviti da u toj priči postoji i druga strana - alpska skijališta koja su donedavno bila posve otvorena i koja su, prema pisanju europskih medija, funkcionirala proteklih tjedana kao mrijestilišta koronavirusa. Zašto su ta skijališta uopće bila otvorena?

Der Spiegel: Turisti iz cijele Europe zarazili su se u Tirolu

“Turisti iz cijele Europe su se virusom zarazili u barovima austrijskog skijališta u dolini Paznaun u Tirolu, no unatoč sve brojnijim dokazima o tome što se događa, sve je donedavno bilo otvoreno”, piše Der Spiegel u članku u kojem se kao jedan od centara širenja virusa navodi gradić Ischgl, inače s tek 1600 stanovnika, ali s milijun turističkih noćenja. Sada je ondje oko tisuću turističkih radnika u karanteni zbog koronavirusa.

Da se koronavirus u mnoge dijelove Europe proširio baš iz Austrije, dokazuju i brojke: više od pola Norvežana koji su pozitivno testirani na Covid-19 došlo je iz Austrije, kao i trećina onih koji su zaraženi koronavirusom u Danskoj. Tu je i širenje virusa u Bavarskoj, odakle je također došao velik broj turista na skijanje. Sada koronavirus s austrijskih skijališta imamo i u Hrvatskoj.

Pohlepa turističke branše

Bečki Der Standard je ponašanje tirolskih vlasti i turističke industrije opisao naslovom “Pohlepa i propast u Tirolu”, navodeći da su žičare i ski liftovi u dolini Paznaun ostali raditi sve do ove nedjelje, čak i u dijelovima koji su stavljeni u karantenu. Cilj je bio izvući posljednje eure od prisutnih turista iako se znalo da se tako širi zaraza. Der Standard ovaj gradić opisuje kao "hot spot koronavirusa".

>> Kurz pozvao Austrijance na dosljedno provođenje mjera opreza

Koronavirus ugrožava poslovni model austrijskih skijališta, suho je komentirao Der Spiegel, koji je prenio i tvrdnje lokalnih vlasti da su one pravovremeno poduzele sve potrebne mjere. Broj zaraženih to dovodi u pitanje.

Dokazi o ignoriranju opasnosti

“No kako je onda moguće da su vlasti Islanda Ischgl proglasile mjestom opasnosti 5. ožujka, a partijanje je nastavljeno još više od tjedan dana? Kako je moguće da su u Norveškoj 7. ožujka testovi turista iz Ischgla pokazali da su zaraženi koronavirusom, na što su lokalne vlasti reagirale tvrdnjom da je 'medicinski malo vjerojatno da su se gosti zarazili' u baru Kitzloch”, pita se sarkastično Der Spiegel i dodaje da je dva dana kasnije taj uslužni objekt zatvoren zbog koronavirusa.

Sudski epilog?

U dolini Paznaun zaražen je i liječnik iz Salzburga, koji je po povratku sa skijanja imao direktni kontakt s više od sto ljudi, zbog čega je i jedan broj liječnika, sestara i posade medicinskog helikoptera u karanteni ili samoizolaciji, dakle, izvan stroja kada su prijeko potrebni.

>> Austrija blizu potpunog zastoja, željeznički promet pao za 70 posto

“Može se učiniti kao da koronavirus bira mrijestilišta koja su ujedno i mjesta na kojima se vidi neukusno pretjerivanje suvremene, globalizirane industrije turizma”, zaključuje Der Spiegel i dodaje da odgovorni za širenje virusa iz Ischgla trebaju odgovarati pred sudom.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više