Kako su se Nizozemci izborili protiv krajnje desnice - i hoće li ih to koštati

Foto: FAH

NOVINARKE CNN-a Lauren Said-Moorhouse i Bryony Jones u nedavnom članku izvješćuju o stanju u Nizozemskoj nakon izbora koji su u određenoj mjeri iznenadili medije.

U nastavku prenosimo njihovu priču.

"Nizozemski izbori trebali su osigurati procvat krajnje desnice u Europi. Ali na dan izbora birači su okrenuli leđa populistu Geertu Wildersu i njegovoj protuuseljeničkoj retorici.

Njegova se Stranka za slobodu (PPV) utrkivala s konzervativnom Strankom za slobodu i demokraciju (VVD) premijera Marka Ruttea.

Pokazalo se da postoji glasna manjina koja podupire Geerta Wildersa, ali 87 % birača bilo je protiv njega. Rutte je nakon pobjede rekao da su rezultati izbora važan korak u borbi protiv mržnje desnoga krila.

No je li populistička krajnja desnica doista zaustavljena u Nizozemskoj, i ako jest, po koju cijenu?"

Populistički val

"Nizozemska je nakon izbora postala duboko podijeljena, a glasači su napustili stranke u centru, poput laburista (PvdA).

Postavlja se pitanje hoće li i na izborima u Francuskoj, Njemačkoj ili možda Italiji do kraja godine pobijediti populistički vođe poput Marine Le Pen koja se nalazi na čelu francuske Nacionalne fronte?
Wilders se bori protiv tvrdnji da se krajnja desnica potrošila, i iako njegova stranka nije dobro prošla, već je potaknuo druge stranke, osobito VVD, da se pomaknu još više desno.

Simone Langelaan, stažisticu u Haagu koja je glasala za Zelene, zabrinjavaju Wildersove protuuseljeničke i protuislamske objave, jer je Nizozemska vrlo tolerantna zemlja, osobito prema useljenicima.

Student Manish Badal, pak, iako je i sam useljenik, glasao je za PPV u nadi da će se ljudima koji su naštetili zemlji otvoriti oči i da će otići, kao kod američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Pobornici PPV-a i VVD-a žele da se useljenicima ograniči ulaz u zemlju jer se u jednom trenutku to treba zaustaviti kako bi zemlja ostala iste veličine i nadaju se da će te stranke moći surađivati".

Ostanak na vlasti

"VVD je najveća stranka u parlamentu ali je izgubila gotovo četvrtinu sjedala zbog čega su razgovori o koaliciji tim teži jer bi morala okupljati manje stranke i organizirati dovoljnu količinu vremena za uređenje koalicije.

Rob de Wijk, šef Haškog centra za strateške studije, smatra da premijer Rutte ne smije zanemariti ljude u nevolji, da puno toga ovisi o njegovu odnosu prema radikalnome islamu, terorizmu, imigraciji i gospodarstvu.

U suprotnom će izgubiti glasače, a u tom slučaju, Nizozemsku možda ipak preplavi val populizma", zaključuju Said-Moorhouse i Jones.
 

Pročitajte više