Kako Tolušić zna da će netko uskoro završiti u zatvoru?

Foto: Pixsell/Patrik Macek/Index

TOMISLAV Tolušić danas je prije sjednice vlade ustvrdio da će "banda uskoro završiti u zatvoru". Bio je to njegov odgovor na pitanje na koga sumnja da je plasirao fotomontaže na kojima se nalazi s prostitutkom i kokainom. 

Ne bi smio znati, a još manje govoriti

Ako je istina da su fotografije lažne, lako je razumjeti bijes Tomislava Tolušića i njegovu želju da zbog toga netko završi u zatvoru. Međutim, on ni na koji način ne bi smio znati da će netko uskoro biti zatvoren, a još manje to trpanje u zatvor najavljivati. Ministar poljoprivrede, naime, nema nikakve ovlasti u području pravosudnog progona i ne bi smio biti upućen u detalje istraga. To ne bi smio biti čak ni ministar unutarnjih poslova. Policija i Državno odvjetništvo su tu da istražuju i da o tome, manje-više, šute. Ministri, pa čak i oni izravno upleteni, nemaju se što miješati. 

Jučer prijava, danas već siguran u hapšenje

Tolušićeva uvjerenost da će netko uskoro završiti u zatvoru još je čudnija kada se zna da je tek jučer podnio prijavu zbog fotomontaža. Za fotografije je navodno znao mjesecima, ali prijavio ih je tek kada su objavljene u Nacionalu. Za njih je iz Nacionala doznao i glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić koji je ustvrdio da mu Sigurnosno-obavještajna agencija nije dostavila nikakve informacije o fotomontažama.

Državni odvjetnik doznao iz novina

"Ne mogu vam reći u kojoj su fazi izvidi. Izvidi se provode za sve ono za što postoji relevantan stupanj sumnje da bi moglo ukazivati na počinjenje kaznenog djela. Na temelju novinskog članka koji govori o tome da državno tijelo SOA posjeduje relevantne informacije, mislim kako bi bilo najnormalnije da ih mi dobijemo", rekao je Jelenić.

Dakle, čovjek koji bi trebao i morao biti najupućeniji u sve važnije istrage nema nikakvih podataka, ali ministar poljoprivrede uvjereno najavljuje brzo hapšenje i trpanje u zatvor. Hrvatski političari, kada im tako odgovara, odbijaju komentirati tekuće istrage kao i nepravomoćne presude. I to je, načelno, u redu. Njihovi komentari mogli bi se smatrati utjecajem i pritiskom na policiju, odvjetništvo ili sudove. Tako smo danas svjedočili i jednom potpuno suludom slučaju.

Penavu ne bi, ali Tolušića hoće komentirati

Ministar branitelja Tomo Medved nipošto nije htio komentirati istragu Državnog odvjetništva nad vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom zbog objave videosnimaka maloljetnika. Upitan, pak, da komentira Tolušićev slučaj rekao je: "Naravno da ću komentirati." I onda nastavio s uobičajenom podrškom kolegi, zlim napadima na njega i vladu...

Pročitajte više