Zapadni tenkovi imaju jednu posebno moćnu prednost. To može biti ključno

Foto: EPA

JE LI ovo tjedan u kojem će se rat dramatično okrenuti u korist Ukrajine? Ovo je svakako odlučujući trenutak jer je koalicija zapadnih zemalja potvrdila spremnost da isporuči borbene tenkove moderne proizvodnje.

Njemačka je objavila da će poslati tenkove Leopard 2, a SAD da će poslati tenkove M1 Abrams. I Velika Britanija i Poljska već su dale konkretna obećanja, a očekuje se da će ih slijediti i druge zemlje. Neki komentatori opisali su ovaj potez kao potencijalnu prekretnicu.

Ali je li to doista dovoljno za pobjedu Ukrajine u ratu?

Ben Barry, viši suradnik na Međunarodnom institutu za strateške studije (ISS), kaže za BBC da će zapadni tenkovi donijeti promjenu, ali bivši brigadir britanske vojske također upozorava da se dosad dana obećanja nisu pokazala odlučujućima.

U modernom ratovanju tenkovi su bili ključni element za ofenzivne operacije - za probijanje neprijateljskih linija i ponovno zauzimanje teritorija. Učinkovito korišteni, pružaju mobilnu vatrenu moć, zaštitu, šok i iznenađenje. Koncentrirani u određenom broju, mogu razbiti neprijateljsku obranu, ali potrebna im je potpora topništva koje će prvo oslabiti tu obranu, a zatim potpora pješaštva da zadrže osvojeni teritorij.

Povijest pokazuje da se bitke ne dobivaju samo tenkovima. Britanci su prvi put upotrijebili stotine tenkova u bitci kod Cambraija u studenom 1917. godine kako bi prekinuli statični rovovski rat. U početku su značajno napredovali, ali su se mnogi tenkovi ubrzo pokvarili i njemačka protuofenziva pretvorila je britanske dobitke u gubitke.

Tenkovi se također mogu koristiti u obrani. Godine 1940. koristile su ih britanske i francuske vojske koje su se povlačile kod Arrasa kako bi usporile nacističku invaziju, omogućivši kasniju evakuaciju britanskih trupa iz Dunkerquea.

Ali Ukrajina je jasno dala do znanja da želi oružje ne samo kako bi zaustavila potencijalnu rusku proljetnu ofenzivu već kako bi oslobodila svoj teritorij - kako bi krenula u napad.

Kako bi Ukrajina mogla koristiti tenkove kao udarnu snagu

Ne bi imalo smisla da Ukrajina rasprši nove tenkove po bojišnici dužoj od 1000 kilometara. Kako bi probila rusku obranu, Ukrajina će morati koncentrirati svoje snage - vjerojatno na području širine pet do 20 km.

Hamish de Bretton-Gordon, bivši pukovnik Kraljevske tenkovske pukovnije britanske vojske, kaže da su brojke važne za proboj. Oklopna brigada u napadnoj operaciji obično raspolaže s najmanje 70 tenkova. Dakle, više od 100 zapadnih borbenih tenkova moglo bi napraviti veliku razliku, smatra De Bretton-Gordon.

Kad bi Ukrajina imala više tenkova, mogla bi izvoditi istodobne ofenzivne operacije na različitim mjestima, kao što je to učinila prošle godine na sjeveru i jugu. Tu je i dodatna podrška potrebna za ono što vojska naziva "manevrima kombiniranog naoružanja".

Velika Britanija ne šalje Ukrajini samo 14 tenkova Challenger već i 30 samohodnih topova i oklopnih vozila za prijevoz i zaštitu vojnika. Taj novi paket vojne potpore također uključuje vozila za probijanje minskih polja i postavljanje pontonskih mostova. Drugim riječima, to su bitni elementi potrebni za svaku ofenzivnu operaciju.

SAD također dostavlja Ukrajini više od 100 oklopnih vozila Bradley i Stryker, a Njemačka 40 svojih borbenih vozila pješaštva Marder - kao i tenkove. Tenkovi su udarna igla napada, dizajnirani za brzo kretanje po otvorenom terenu. Challenger 2, Leopard 2 i M1 Abrams brži su od većine ruskih tenkova i po neravnom terenu mogu se kretati brže od 40 km.

Kako bi brzo zauzeli teritorij, uz određeni faktor iznenađenja, tenkovi će vjerojatno izbjegavati urbana područja u kojima bi bili ranjiviji na napad. Rusija je već na početku ovog rata, u svom neuspjelom pokušaju da opkoli Kijev, pokazala da je dugačka kolona oklopa na cesti laka meta.

Rusi se pripremaju na tenkovske napade

Barry iz ISS-a kaže da svaki tenkovski napad traži slabe točke neprijatelja, ali također upozorava da je Rusija u posljednjih nekoliko mjeseci jačala obrambene položaje rovovima i tenkovskim preprekama.

Zapadni tenkovi također su oko 20 tona teži od svojih ruskih pandana. Dodatni oklop pruža bolju zaštitu, ali također znači da bi tenkovi mogli biti preteški da prijeđu neke improvizirane mostove. Rusija i Ukrajina su rušile mostove kako bi usporile napredovanje protivnika.

Iznenadni napadi noću, ogromna prednost

De Bretton Gordon, koji je zapovijedao postrojbom britanskih tenkova Challenger, kaže da je jedna od velikih prednosti tenkova zapadne proizvodnje njihova sposobnost noćne borbe.

Noćni nišan i termovizijska kamera su standardna oprema. Samo su napredniji ruski tenkovi - poput T-90 - opremljeni za borbu noću. Napadi pod okriljem mraka također pridonose elementu šoka i iznenađenja.

Najveći izazov za Ukrajinu bit će logistika - održavanje dostave goriva, streljiva i rezervnih dijelova. Ukrajina ne samo da mora održavati svoj stari arsenal iz sovjetske ere već se mora brinuti i o sve složenijem popisu oružja koje isporučuje Zapad.

Britanski tenkovi Challenger 2, primjerice, ne koriste isto NATO-ovo standardno streljivo kao Leopard i Abrams. Challenger 2 se više ne proizvodi pa je čak i britanska vojska morala kanibalizirati neke svoje tenkove zbog rezervnih dijelova.

Barry kaže da bi ukrajinski inženjeri mogli biti upoznati s popravkom dizelskih motora - poput onih u Leopardu i Challengeru. Međutim, američki Abrams radi na kompliciranijem plinskom turbinskom motoru. Također troši otprilike dvostruko više goriva od Leoparda njemačke proizvodnje.

Ukrajinci traže više tenkova. Puno više

Ako zapadna obećanja budu potvrđena, ukrajinske oružane snage mogle bi biti ojačane za više od 100 tenkova. To bi još uvijek bilo daleko od onoga što je ukrajinski vojni zapovjednik tražio.

U listopadu prošle godine general Valerij Zalužnji rekao je da Ukrajina treba dodatnih 300 tenkova, 700 borbenih vozila pješaštva i 500 haubica za planiranu ofenzivu ove godine. Vjerojatno će dobiti samo pola toga.

Obuka potrebna za upravljanje novim naoružanjem također će potrajati - tjednima, ako ne i mjesecima. I još nije jasno kada će sva ta oprema stići. SAD je naznačio da njihov 31 tenk M1 Abrams možda neće biti spreman još mjesecima. Ukrajina također čeka da Zapad odgovori na njezin ponovljeni zahtjev za isporuku modernih ratnih zrakoplova. Vojska koja napada na zemlji trebat će zaštitu iz zraka.

Zapadni dužnosnici nadali su se da bi Ukrajina mogla pokrenuti ofenzivu već ovog proljeća. Oni vjeruju da sada postoji prilika jer se Rusija muči s novačenjem i obnovom svojih potrošenih snaga te dopunom sve manje zalihe streljiva.

Ukrajina je u prošlosti uspjela dokazati da su sumnjičavci bili u krivu, ali ipak će joj trebati više potpore Zapada da bi postigla svoj cilj protjerivanja ruskih snaga.

Pročitajte više