Kako, zapravo, Vlada vlada?

JE LI trenutno u političkoj Hrvatskoj veća vijest da je politika HDZ-a došla do te mjere da su spremni zavarati koalicijske partnere kako bi ostvarili svoje ciljeve ili da je premijer Ivo Sanader ponovno vrlo uspješno i bez političkih posljedica u nekom drugom našao krivce za svoje pogreške?

Naime, takvo pitanje nameće se nakon što je postalo i te kako jasno da je rebalans proračuna prošao kroz Vladu zahvaljujući činjenici kako zapravo nitko, a da nije član HDZ-a, nije vidio brojke u proračunu, već su odlučili vjerovati ministru financija Ivanu Šukeru koji je ih je "na neviđeno" uvjeravao da je sve u redu.

Sad su krivi Srbi

Hrvatskoj javnosti bilo je jasno već i prije kako su HSS i HSLS uz HSU i SDSS tek šminka tzv. "proeuropskom" HDZ-u, no prvi puta netko je iz te koalicije, a riječ je lideru SDSS-a Miloradu Pupovcu, odlučio javno progovoriti kako zapravo "Vlada vlada". Tako se saznalo da potpredsjednik Vlade Slobodan Uzelac nije ni vidio rebalans proračuna kada je podigao ruku na sjednici Vlade, a HDZ je sve uspješno zataškao riječima kako je eto - sve u redu.

U trenutku kada je Uzelac shvatio da je zapravo obmanut, a SDSS nije dao zeleno svijetlo rebalansu u Saboru, Sanader je brže bolje krenuo u kontraudar te je javno pred uključenim mikrofonima i kamerama, prije nego što će odnijeti "članarinu za NATO", pozvao Srbe da "moraju i oni podnijeti teret krize" te tako prebacio lopticu oko proračuna na srpska leđa.

Zna se i može se

Sanader danas nije napravio ništa što nije radio do sada. Uostalom sjetimo se samo nedavnih slučajeva kada je sindikalce proglasio glavnim krivcima novonastalog stanja oko proračuna jer je 1.4 milijarde kuna od uštede za plaće proglasio važnijim i od ukupnih 11 milijardi kuna koliko ove godine nedostaje u proračunu. Prisjetimo se kada je novinare proglasio krivim jer je njegova stranka kupila BMW koji je sasvim slučajno skup.

Možda da spomenemo i europskog povjerenika za proširenje Ollija Rehna koji je eto postao kriv jer nije prihvatio da Hrvatska preda svoj odgovor na samom sastanku sa Slovencima. Danas je tu, oprobanu taktiku, ponovio sa Srbima uvjeren da će mu to i proći. A prošlo je. Unatoč javnim šamarima, SDSS i dalje se ne želi odreći vlasti.

Štoviše Josip Friščić iz HSS-a i Đurđa Adlešič iz HSLS-a definitivno su odustali od uloge regulatora u HDZ-ovoj Vladi, pa ih zapravo nitko više javno niti ne pita zašto svako predsjedništvo HDZ-a donosi i prijedloge novih Vladinih odluka. Tako  već gotovo svaki novinarski izvještaj Vlade može početi riječima: "premijer Ivo Sanader prihvatio je mjere predsjednika HDZ-a Ive Sanadera".

Gdje su nestale "liberalne" mjere?

No, osim koalicijskih partnera kojima Sanader i danas neumorno dijeli šamare jer osim SDSS-a gotovo nitko ni ne spominje paket antirecesijskih mjera kojeg je predložio (HSLS), a koje su netragom nestale, puno je znakovitija činjenica da je Sanader odustao svojedobno od preporuka Ekonomskog vijeća mudraca, jer "HDZ zna". U trenucima kada cijela Europa pozorno sluša ekonomske stručnjake, kada se sve češće oko antirecesijskih mjera i oko krpanja proračuna traže svestranački konsenzus, kod nas je HDZ odlučio vladati sam!

Možemo sada staviti sa strane i pitanje koliko su te mjere dobre ili ne, ali hrvatska javnost zapravo nema pojma što Vlada radi! Uostalom ako potpredsjednik jedne Vlade nema pojma što sadrži jedan od najbitnijih dokumenata, a to je svakako rebalans proračuna, kako će o tome znati hrvatska javnost. Štoviše, ako je Sanader bio spreman prevariti koalicijskog partnera koji mu je omogućio da sastavi Vladu, možemo samo misliti što će raditi biračima odnosno građanima kako bi na toj vlasti i opstao.

Ono što jedino za sada sigurno znamo je kako će se svaka kritika "obiti o glavu" po onom dječjem principu: Sve što kažeš meni ti, to si ti!

I.Ćimić
Foto: Davor Pongračić (Cropix)/Index (Arhiva)

Pročitajte više