TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

Kakva je to istraga trostrukog ubojstva kad svatko može prebiti važnog svjedoka?

Foto: Index

ŠTO nam znače podaci da je jučer u Splitu pretučen brat trostrukog ubojice Filipa Zavadlava i da ga je jutros mnoštvo novinara čekalo i dočekalo na dokaznom ročištu pred zgradom splitskog suda? I da im je davao izjave?

>> Otac i brat ubojice nisu bili u stanju svjedočiti. Brat: Znam tko me pretukao

>> EKSKLUZIVNO Brat splitskog ubojice: Napali su me, ali to neće ništa promijeniti

Ništa osim onog što smo već znali: da splitska policija, državno odvjetništvo i sud nisu u stanju provesti diskretnu istragu, čak ni u ovako sigurnosno složenim slučajevima.

Gdje je tu javni interes?

U objavi informacije o terminu razgovora ubojičinih članova obitelji s istražnim sucem nema javnog interesa. Ipak, vijest o tome da će danas u 9 sati na splitskom sudu biti takozvano dokazno ročište stigla je do javnosti. Rezultati su nevjerojatni, sinoć napadnuti Stanislav Zavadlav ušetao je u sud i novinarima dao kraću izjavu, dok mu je otac u zgradu ušao skrivajući lice rukom. Netko u splitskoj policiji tada je konačno počeo razmišljati pa su nakon razgovora s istražnim sucem dva policajca brzo odvela Stanislava, uskrativši mu priliku za novo ćaskanje s novinarima, dok je otac izašao na stražnji izlaz. Na koji su obojica mogla ući i prije ročišta, ali tko će se sjetiti svega.

Tko donosi sigurnosne procjene?

Nemamo pojma tko donosi sigurnosne procjene u ovom slučaju, ali očito mu posao ne ide baš sjajno. Posložimo nekoliko činjenica: Filip je ubio tri osobe iz miljea takozvanih čvrstih momaka, jedan je pripadao i lokalnoj navijačkoj skupini, prilično dobro organiziranoj, nepredvidivoj, a katkad i nasilnoj. Istodobno, Filipov brat, ovisnik o drogama, luta gradom, netko ga prebije, on ne želi reći tko, policija nema pojma. Uz to, Zavadlavi ne samo što nemaju nikakvu policijsku zaštitu - jučer smo se u to uvjerili - nego u javnost iz istrage stiže točan datum i sat njihova pojavljivanja pred istražnim sucem.

Objašnjenje splitske policije pomalo je nevjerojatno. Dobro, ne pomalo - nevjerojatno je. Osoba, veli, a misle na ubojičinog brata, dugogodišnjeg ovisnika nije surađivala s njima, ali oni će, obećavaju, nastaviti poduzimati mjere i radnje iz nadležnosti policije. Zajedno s ostalim karikama u istrazi poduzimaju ih maestralno: one koje trebaju štititi puštaju na glavni sudski ulaz, pred kamere.

Bilanca mjera i radnji

Ukratko, jedan napadnuti i javno objavljeni termin istražnog razgovora dosadašnja je bilanca "mjera i radnji" organa progona u ovom slučaju. A tek je počelo. Stvarno, pada li ikome od tih ljudi na pamet priznati da nisu sposobni raditi svoj posao ili su i dalje uvjereni da su bezgrešni iako su im greške vidljive vjerojatno i s Mjeseca?

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za ubojstva u Splitu, instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: split ubojstvo

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više