"Kakva smo mi to država kada sudovi provode ovrhu na temelju lihvarskih ugovora?"

DRAGUTIN LESAR kaže da bi Ministarstvo financija trebalo provjeriti je li pomoćnik ministra Ivan Katavić platio porez na lihvarske kamate koje je navodno naplatio Đuri Češljašu, dok se Ministarstvo pravosuđa treba izjasniti hoće li stati na kraj ovrhama na temelju lihvarskih ugovora.

Zastupnik HNS-a upućivao je 2005. godine na, po njegovom mišljenju, nedopustivu praksu sudova, koji su kao i u ovom slučaju bez zadrške radili ovrhe nad nekretninama temeljem ugovora naočigled sklopljenih radi kamatarenja.

"Kakva smo mi to država kada sudovi provode ovrhu na temelju protuzakonitog ugovora", zgraža se Lesar. Kako u ovom slučaju, u formalnom smislu, za Katavića posljedica nema zbog lihvarenja, jer je nastupila zastara, kaže Lesar, Porezna uprava ako nije znala za ovakve ugovore, sada zna i on bi trebao platiti svoj dug državi.

"Ako nije prijavio kamate kao dohodak i plaćao na njih porez, sva imovina koju je stekao tim ugovorom je protuzakonita", kaže Lesar. Nažalost, iz Porezne uprave danas nismo uspjeli saznati o ugovorima koje je Katavić sklapao prije dvanaest godina.

Što se tiče političke odgovornosti, pitanje je koliku zaštitu ima, i ima li je uopće, kaže nam Lesar. Prema pisanju medija, Katavićevo prijateljstvo s ministrom poljoprivrede Božidarom Pankretićem seže daleko u prošlost koji ga štiti, a piše se i kako je on jedan od glavnih financijaša HSS-a iako službeno nije njihov član. To odbacuju u HSS-u.

"On nije član HSS-a, niti je financirao HSS", kazao nam je glasnogovornik te stranke Nenad Matić.

A.B.
Foto: Index

Pročitajte više