kalčić (IDF): postupak donošenja prijedloga županijskog proračuna ´nezakonit´

Vijećnik Skupštine Istarske županije Slavko Kalčić poslao je danas otvoreno pismo predsjedniku Vlade Ivici Račanu i predsjedniku države Stipi Mesiću, u kojem navodi da je postupak donošenja prijedloga proračuna Istarske županije, na sjednici županijskoga Poglavarstva, 3. prosinca, bio nezakonit. L

U pismu vijećnik Kalčić (Istarski demokratski forum) podsjeća da je na temelju Zakona o proračunu određeno da je ´poglavarstvo jedinice lokalne samouprave i uprave obvezno podnijeti predstavničkom tijelu prijedlog proračuna na donošenje najkasnije do 15. studenoga´.

´Poglavarstvo Istarske županije je 18 dana kasnije od roka utvrđenog zakonom, tek na svojoj sjednici 3. prosinca 2002., donijelo Zaključak kojim se akti vezani za donošenje Proračuna Istarske županije za 2003. upućuju na razmatranja i usvajanje Skupštini Istarske županije´, navodi se u pismu.

Vijećnik Kalčić zaključuje da se zato ´navedeni Zaključak ne može smatrati zakonitim, niti se sve pravne radnje koje su u svezi prihvaćanja Proračuna Istarske županije za 2003. slijedile, smiju smatrati zakonitim´.

S tim u vezi naglašava da su ´župan Ivan Jakovčić i Poglavarstvo Istarske županije povrijedili obavezni, zakonski rok za podnošenje predstavničkom tijelu prijedloga proračuna, najkasnije do 15. studenoga´.

Vijećnik Kalčić ističe da je zato ´nužna zaklonom propisana reakcija na nezakonite radnje župana Ivana Jakovčića i Poglavarstva Istarske županije u postupku donošenja Proračuna Istarske županije´ te traži ´obustava od primjene nezakonitog akta, odnosno nadzor nad njegovom zakonitošću, kako je to propisano Zakonom o proračunu´

Također podsjeća da ´ministar financija ima pravo obustaviti od izvršenja odluku koje je u suprotnosti sa Zakonom o proračunu´.

Vijećnik IDF-a Slavko Kalčić u pismu navodi i da je ´o nezakonitim radnjama župana Jakovčića i Poglavarstva Istarske županije još 10. prosinca obavijestio Ministarstvo financija i Ministarstvo pravosuđa, uprave i lokalne samouprave´ no da ´reakcije još nema´.

Pročitajte više