Kanada napravila iznimku. Dopustila Airbusu da nabavlja titanij iz Rusije

Ilustracija: EPA

Kanada je europskom proizvođaču zrakoplova Airbusu odobrila upotrebu titanija nabavljenog u Rusiji, izuzevši ruskog dobavljača iz sankcija nakon upozorenja o mogućim teškim posljedicama po zapadni zračni prostor. Odluka Ottawe omogućit će Airbusu fleksibilnost u proizvodnji zrakoplova u kanadskim tvornicama i stišati strahovanja od problema pri uvozu.

Proizvođači zrakoplova godinama su titanij kupovali od ruske državne tvrtke VSMPO-AVISMA. "Airbusu je poznato da je kanadska vlada VSMPO-u uvela sankcije pa je pribavio potrebnu dozvolu kako bi Airbusovo poslovanje bilo u skladu s odgovarajućim sankcijama", odgovorili su u kanadskom Airbusovom ogranku na Reutersov upit.  

"Naše sankcije ne bi trebale prouzročiti tako veliku štetu"

Nisu naveli pojedinosti o dozvoli ni koliko će dugo ostati na snazi. Kanadska vlada nije odgovorila na upit Reutersa da je komentira. Uvoz ruskog titanija ne podliježe zapadnim sankcijama. Kanada je ipak zabranila uvoz, uključivši ruskog dobavljača u veljači na popis kompanija s kojima je zabranjeno poslovati zbog navodnih veza s ruskim vojno-industrijskim kompleksom.

U Airbusu pak upozoravaju da bi zabrana naškodila onima koji bi je uveli, dok je Rusija gotovo i ne bi osjetila jer titanij čini tek maleni dio ruskog izvoza. Zapadnom zračnom prostoru zabrana bi nanijela pak "ogromnu" štetu, naglasili su.

"Naše sankcije ne bi trebale prouzročiti tako veliku štetu da u konačnici na velikom gubitku budemo mi koji smo ih uveli", rekao je za Reuters izvor izravno upućen u kanadsku politiku. Europski proizvođač zrakoplova obećao je pak u međuvremenu da će ubrzati potragu za drugim dobavljačima. Norveški Norsk Titanium objavio je u utorak da je s Airbusom sklopio novi sporazum o nabavi.

Pročitajte više