Kanada: Pilula za jutro poslije dostupna i bez recepta

KANADSKE vlasti dale su zeleno svjetlo ženama koje žele bez recepta dobiti tzv. "pilule za jutro poslije", objavili su mediji.

Pierre Pettigrew, savezni ministar za zdravstvo, rekao je da ženama "koje su u takvoj hitnoj situaciji takav tip terapcije mora biti dostupan", objavio je Toronto Globe and Mail u srijedu.

Odluka je donesena manje od dva tjedna nakon što su vlasti u Sjedinjenim Državama odbile zahtjev proizvođača te pilule da je prodaje bez recepta, uz obrazloženje da je mladim djevojkama u upotrebi takva lijeka potreban savjet.

Kanadska odluka izazvala je prosvjede onih zastupnika u parlamentu koji se bore protiv pobačaja.

I ženske su skupine u Kanadi nezadovoljne odlukom jer će Kanađanke prije kupnje pilule ipak morati razgovarati s ljekarnikom.

Taj lijek, levonorgestrol, već se u nekim kanadskim pokrajinama prodaje pod imenom Plan B. Proizvodi ga Womens Capital Corp. (WCC), američka neprofitna tvrtka koja to čini uz financijsku podršku organizacija poput Američke medicinske udruge i udruge Planirano roditeljstvo.

Da bi pilula djelovala i spriječila začeće, potrebno ju je uzeti u roku od 72 sata nakon spolnoga odnosa. Ona ne izaziva pobačaj.

Zagovornici pilule traže da bude dostupna bez recepta zato što se seks bez zaštite najčešće događa vikendom kad je teško dobiti liječnički recept.

Mnogi protivnici pobačaja smatraju da je uzimanje pilule za jutro poslije isto što i abortiranje fetusa, jer ona sprečava oplodnju, a onemogućuje i usađivanje oplođenoga jajašca u maternicu.

Pročitajte više