HDZ će zabraniti pobačaj?

DARKO MILINOVIĆ, mogući HDZ-ov ministar zdravstva u izjavi za "Slobodnu" kaže kako u njegovoj stranci razmišljaju o zabrani prava na pobačaj. Prema službenim podacima u 2001. napravljeno je 6574 pobačaja, ali se procjenjuje da ih je prikriveno oko 40.000.

"Sve govori da se abortusi "zamračuju", a posebice podatak da imamo oko 10 posto manje novorođenčadi nego lani - manje abortusa i manje porođaja istovremeno ne može doći u obzir, kontradiktorno je! Uvjeren sam da treba pojačati kontrolu rada u svim segmentima zdravstva, pa tako i ovome" – izjavio je Milinović za "Slobodnu Dalmaciju".

Ravnatelj gospićkog Doma zdravlja kaže da je jasno da za HDZ kao demokršćansku stranku život počinje danom začeća, pa stoga najavljuje da je moguće da će taj problem riješiti zabranom legalizacije pobačaja na zahtjev žene.

Hrvatske bolnice u 2001. prijavile su 6574 slučaja prekida trudnoće, što je 87 posto manje takozvanih legalno induciranih pobačaja u odnosu na 1985. godinu. Te je godine izvedeno 51.549 legalno induciranih prekida trudnoće.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u najvećem rodilištu u Hrvatskoj u Petrovoj ulici u Zagrebu u 2001. registrirana su samo 22 zahvata pobačaja, KB Split prijavio 13, dok ih je u KBC-u Rijeka u isto vrijeme izvršeno 1105. Budući da istraživanja pokazuju da nije došlo do znatnog prosvjećivanja u području kontracepcije u ženskoj populaciji, već je situacija suprotna, HZJZ zaključuje da su službene brojke o broju napravljenih pobačaja nerealne. Posebno su nerealne brojke u slučaju Petrove, Splita, OB Pakrac (0), OB Našice (0), OB Vinkovci (1), te OB Požega (6).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procjenjuje se da se u Hrvatskoj godišnje prikriva 40-ak tisuća zahvata. Cijena jednog zahvata je 1500 kuna, pa se lako da zaključiti da naši ginekolozi godišnje samo od zahvata pobačaja na crno zarade više od 60 milijuna kuna. 

Andro Vlahušić kaže da se zabranom pobačaja neće postići željeni rezultati, već će se samo povećati broj ilegalnih pobačaja. Upozorava da nikada ni u jednoj zemlji zabrana nije eliminirala prekide trudnoće, već se samo otvara mogućnost zarade na crno za jednu struku.

Iskustva iz drugih zemalja govore da se zabranom pobačaja u jednoj državi ne rješava problem, već se može očekivati samo gora situacija. Povećava se broj ilegalnih pobačaja ili žene na zahvat odlaze u susjedne zemlje gdje je pobačaj legaliziran.

Zanimljivo je da su HDZ-ovci tijekom kampanje izbjegavali odgovoriti na pitanje kakav je njihov stav o pobačaju. Svaki novinarski upit završavao je riječima - mi smo demokršćanska stranka.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara