Kanađaninu zatočenom u Guantanamu će se suditi za ubojstvo

OMAR KHADR, 20-godišnji kanadski državljanin kojeg su američke vojne vlasti pet godina držale u zarobljeničkom logoru u Guantanamu, formalno je optužen za ubojstvo, kao i za niz drugih kaznenih djela zbog kojih će se naći pred američkim vojnim sudom.

Khadr će pred vojni sud, odnosno "vojnu komisiju", doći zbog optužbe da je 2002. godine kao 15-godišnji pripadnik talibanskih postrojbi bacio ručnu bombu na pripadnike američkih specijalaca koji su napadali talibansko uporište u blizini afganistanskog grada Khosta. Tom prilikom je poginuo 28-godišnji narednik Christopher Speer, dok su Speerov suborac i sam Khadr od posljedica eksplozije djelomično izgubili vid.

Optužnica će Khadra također teretiti za pokušaj ubojstva, odnosno pokušaj likvidacije američkih vojnika postavljanjem improviziranih eksplozivnih naprava, te špijuniranje američkih vojnih snaga i pomoć Al Qaedi.

Khadrovi odvjetnici tvrde da se prema Khadru ne smije postupati u skladu s američkom doktrinom o "neprijateljskim borcima", nego da se na njega primijene odredbe međunarodnog ratnog prava o "djeci vojnicima".

Khadr je drugi po redu zatočenik Guantanama koji će se naći pred sudom. Prije njega je bivši australski taliban David Hicks, posredovanjem australske vlade, isposlovao dogovor o priznanju krivnje temeljem kojeg će nakon višegodišnjeg uzništva u američkom logoru provesti tek devet mjeseci u australskom zatvoru.

Za Khadra je mala vjerojatnost da će očekivati takvu podršku kanadske vlade, s obzirom da je njegova obitelj, koja se u Kanadu bila doselila 1977. godine, bila poznata po sklonosti islamskom radikalizmu i podršci "Al Qaedi".

Tako je Khadrov otac Ahmed Said Khadr godine 2003. poginuo u okršaju s pakistanskim snagama sigurnosti, a tom prilikom je njegov mlađi brat Karim teško ranjen i doživotno paraliziran. Khadrov stariji brat Abdullah je, pak, u Bostonu gdje mu se sudi zbog pomaganja "Al Qaedi".

Kanadska vlada je u posebnom priopćenju izjavila da je od američke vlade dobila garancije da će se prema Khadru prilikom suđenja "humano postupati".

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više