Kanadski premijer na udaru zbog plagiranog govora iz 2003. godine

KANADSKI premijer Stephen Harper, našao se na udaru kanadske oporbe koja ga optužuje za plagiranje jednog svog govora koji je održao 20. ožujka 2003. u kanadskom parlamentu.

Odgovornost za navedeni propust preuzeo je pisac govora kanadske Konzervativne stranke Owen Lippert, koji je rekao da je pogrešku napravio zbog toga što je Harperov govor trebao pripremiti u jako kratkom vremenskom roku.

Riječ je o govoru koji je Harper održao 20. ožujka 2003., a samo dva dana ranije sličan govor u australskom parlamentu je održao australski premijer John Howard koji je govorio o podršci Australije vezano uz savezničku vojnu akciju u Iraku.

Kanadski i brojni svjetski mediji danas prenose identične detalje iz govora u kojem je Lippert doslovce prepisao čitave Howardove rečenice i pripremio ih svome šefu Harperu za njegov govor.

Slučaj se pojavio u javnosti svega dva tjedna uoči održavanja parlamentarnih izbora u Kanadi, a analitičari ocjenjuju kako se radi o još jednom pokušaju političkog udara na Harpera. Harper se naime voli predstavljati kao pošten političar na kojeg se može osloniti, a glavnina njegove kampanje se oslanja na njegovu sposobnost vođenja, kako stranke tako i države.

"Bio sam pritisnut kratkim vremenskim rokom"

Opozicijski kanadski Liberali tvrde pak da je Harper političar koji nije sposoban sam izabrati svoje riječi. Lider Liberala Stephane Dion, istakao je da bi Harper trebao biti izbačen iz stranke te dodao kako kontekst u kojem se plagiranje dogodilo slučaj čini još gorim.

"Radi se o tome da je Stephen Harper govorio da bi Kanada trebala sudjelovati u ratu u Iraku. Nesposoban je izabrati vlastite riječi. Kanađani žele da njihova zemlja na međunarodnoj sceni govori vlastitim glasom", rekao je

Lippert, koji sebe smatra ekspertom za intelektualno vlasništvo, nakon svega se ispričao i najavio ostavku na svoju dužnost u stranci.

"Pritisnut kratkim vremenskim rokom, pretjerao sam u kopiranju segmenata govora drugog svjetskog čelnika. Niti moji nadređeni u uredu vođe opozicije niti sam vođa opozicije (Stephen Harper op.a.) nisu bili svjesni što sam učinio", zaključio je na kraju Owen Lippert.

R.I.
Foto: Ured premijera Kanade

Pročitajte više