Kandić: "Vukovarskoj trojci" i časnicima JNA mjesto na srbijanskom sudu

Suđenje neposrednim počiniteljima ratnog zločina na Ovčari 1991., koje je u tijeku pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, nedvosmisleno je pokazalo da je nekim časnicima bivše JNA mjesto na optuženičkoj klupi, a ne da u svojstvu svjedoka štite sebe i ugled JNA, što bi trebao biti i najvažniji razlog zbog kojega Srbija traži da sudi "vukovarskoj trojci", stajalište je Nataše Kandić, direktorice Fonda za humanitarno pravo i zastupnice oštećenih u beogradskom procesu optuženim pripadnicima Teritorijalne obrane Vukovara i dobrovoljcima.

"Srbiji je potrebno suđenje 'vukovarskoj trojci' da bi se oslobodila mita i laži o JNA kao 'tampon zoni' i vojsci koja je štitila civile bez obzira na nacionalnost", piše Nataša Kandić u autorskom tekstu u beogradskom dnevniku "Danas" od četvrtka. Ona nadalje ustvrđuje da, osim tog razloga, postoji i činjenica da bi time "Srbija bila primorana suditi na osnovi zapovjedne odgovornosti, što je dosad uporno odbijala, s obrazloženjem da su oficiri branili zemlju i srpski narod i da ne mogu biti optuženi po zapovjednoj odgovornosti".

Najvažniji razlog, po njezinu mišljenju, jest "šansa da suđenje 'vukovarskoj trojci' bude okidač za prekid s Miloševićevim sustavom i stvaranje uvjeta za pravdu za žrtve ratnih zločina koje su počinile srpske snage", čime bi se stvorili uvjeti za prijeko potrebnu suradnju država u regiji u "traženju zajedničkog odgovora za povrede ljudskih prava u prošlosti".

Haško tužiteljstvo i Hrvatska, kaže Kandić, ne trebaju ustrajati na teritorijalnoj nadležnosti, već na uvjetima koji će omogućiti da pravda bude zadovoljena.

"Hrvatske žrtve mogu biti zadovoljne brigom svoje države prema njima. Međutim, potrebno je da i Srbija pokaže da ih priznaje kao žrtve, da priznaje odgovornost za njihove patnje i da je spremna ispuniti svoju obvezu u poštovanju prava žrtava na istinu, pravdu i reparacije. Da Srbija prizna nepravdu koju im je nanijela. To može samo pred sudom u Srbiji", zaključuje Nataša Kandić.

Suđenje neposrednim izvršiteljima za ratni zločin na Ovčari 1991. godine u Specijalnom sudu za ratne zločine u Beogradu nastavlja se idućega tjedna.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više