Kaos na aerodromu u Hong Kongu, policija se tuče s prosvjednicima

Foto: EPA

ZRAČNA luka u Hong Kongu danas je bila poprište kaosa nakon što je policija došla u sukob s prosvjednicima u gradu koji je jedno od najvećih zračnih čvorišta.

Policija je prvi put značajnije intervenirala u zračnoj luci otkako ondje traju prosvjedi. Prvih pet policijskih autobusa stiglo je na aerodrom oko 22:30 po lokalnom vremenu, javlja CNN

U nastojanju da spriječe ulazak policije, prosvjednici su postavljali barikade, nakon čega je došlo do sukoba. 

Zabilježen je trenutak kada je policajac napadnut s leđa dok je držao jednog prosvjednika. Drugi prosvjednik mu je pritom uzeo palicu i počeo ga tući, da bi incident eskalirao kada je policajac izvadio pištolj i usmjerio ga prema mnoštvu prosvjednika. 

Razlog dolaska policije 

Policija je došla na aerodrom u trenutku kada su liječničke službe pokušale doći do prosvjednika za kojeg se vjerovalo da je prerušeni policajac. Čovjek je nakratko izgubio svijest, a liječnicima je put do njega bio blokiran. 

Policija je istaknula kako je "glavni razlog njihovog dolaska bila pomoć čovjeku koji se onesvijestio, a ne sukob s prosvjednicima". 

"Posjetitelj aerodroma bio je napadnut od strane većeg broja prosvjednika. Potrebna mu je hitna medicinska pomoć koju prosvjednici onemogućuju blokirajući put liječničkim službama", stoji u izvješću policije. 

Stotine policajaca do kasne su noći ostale na aerodromu te je građanima "savjetovano da ga izbjegavaju uslijed nasilnih događaja", a mnogi letovi su otkazani. 

Tjedni prosvjeda 

Prosvjedi u Hong Kongu traju od lipnja, kada je izglasan zakon kojim se omogućuje izručivanje njegovih građana Kini. 

Otada su prerasli u masovne skupove, na kojima su prosvjednici tražili uvođenje višeg stupnja demokracije i sankcioniranje policijskog nasilja. 

Tijekom deset tjedana prosvjeda policija se s njima sukobila u više navrata koristeći se bojnim otrovima poput iperita. 

Danas ujutro čelnica Hong Konga Carrie Lam rekla je da je grad "na putu bez povratka" i da će biti potrebno neko vrijeme da se oporavi od masovnih demonstracija. 

Službeni Peking kritizirao je prosvjednike tvrdeći da "njihove akcije počinju pokazivati znakove terorizma".

  

Pročitajte više