Kaos u Grčkoj: Ispred zgrade parlamenta izbila tučnjava policije i radnika

DOK grčki premijer George Papandreou traži pomoć Europske unije u prevladavanju ogromnog duga, na ulicama Atene se tuku prosvjednici i policija.

Neki su ovaj sukob grčkih prosvjednika i policije ispred zgrade parlamenta nazvali najnasilnijima od 2008. godine. Grčki prosvjednici se bune protiv mjera štednje kojima bi se trebalo u proračun prezadužene države sliti 4,8 milijardi eura. U parlamentu su danas te mjere i izglasane te će se u narednim mjesecima zamrznuti visine mirovina, povećati PDV te smanjiti plaće državnih službenika.

Prosvjednici bocama i štapovima nasrnuli na predsjednika sindikata

Očevici tvrde kako su prosvjednici ozlijedili predsjednika sindikata GSEE Giannisa Panagopoulosa. Navodno su ga napali sa bocama i štapovima. Policija je sa atenskog glavnog trga suzavcem potjerala tisuće prosvjednika iz redova komunističkog sindikata. Maskirana mladež je maltretirala i otjerala ceremonijalnu stražu, vojnike koji su obučeni u uniforme iz 19. stoljeća, koja je stajala ispred kipa Nepoznatog vojnika.

Deseci ljudi su viđeni kako razbijaju prozore i udaraju njihove stražarnice, dok su u drugim dijelovima razbijeni prozori na dvije banke, trgovini za mobitele i dva hotela. Policija tvrdi kako je uhitila pet osoba, a u sukobu je ozlijeđeno četiri prosvjednika i sedam policajaca. Među prosvjednicima koji su završili u bolnici je i jedan ljevičarski političar.

Grčka ponovno paralizirana štrajkom

Na današnji trosatni generalni štrajk radnike su pozvala dva najveća grčka sindikata. Škole su zatvorene cijeli dan, bolnice rade samo sa hitnim slučajevima, dok su i novinari proglasili štrajk. Željeznički i cestovni prijevoz je prekinut cijeli dan, dok je zračni prijevoz prekinut na četiri sata. Dva najveća sindikata u kojima se nalazi čak 2,5 milijuna radnika najavili su novi štrajk za 16. ožujka.

Pročitajte više