Kapetan Dragan na sudu: "Ovo je opresivni fašistički progon nad Srbinom"

Foto: FaH

DRAGAN VASILJKOVIĆ, poznatiji kao kapetan Dragan, jutros je u Splitu iznio svoju obranu na kraju suđenja za ratni zločin. Vasiljković na pitanja nije htio odgovarati, i dalje tvrdi da je nevin i da su mu cijeli postupak montirali iz šovinističkih pobuda.

"Ovo nema veze s ratnim zločinom Srbima nad Hrvatima, ovo je opresivni fašistički progon nad Srbinom od strane...", počeo je Vasiljković.

Reagirao je sudac Damir Romac: "Nemojte vrijeđati. Birajte riječi."

"Kada bi isključili fašizaciju Hrvatske, ovog procesa ne bi bilo, jer ovo je upravo to. Tko god je pratio proces, morao je doći do takvog zaključka", htio je elaborirati Vasiljković. 

"Ratni zločin prije rata, to samo u Hrvatskoj može"

Optužen je u tri točke za ratni zločin tijekom rata u Hrvatskoj. Prva se odnosi na zlostavljanje zarobljenika u tvrđavi u Kninu.

"Ta točka je smijurija. Ratni zločin prije rata. To samo u Hrvatskoj može. Nije bilo rata na tvrđavi do 1995. Meni je to nejasno, a i pravnicima. Nikada nisam imao nikakve veze sa zatvorom, niti kontakt sa zarobljenicima. Te njihove priče ne mogu se ničim potvrditi, čak ni sami ne mogu da potvrde svoju priču dva puta. Ja sam samo tražio da se zatvor izmjesti, ali tražio sam i da nas Srbe u splitskom zatvoru izmjeste u veći prostor i oni su to uradili. Direktora sam zamolio da nam ugradi mokri čvor. Ne vidim kome je palo na pamet da jedinog vojnog instruktora kojeg je Krajina imala predstavi kao upravitelja zatvora", kazao je Vasiljković.

"I Alojzije Stepinac je bio u kućnom pritvoru"

Po drugoj točki terete ga za smrt dva hrvatska vojnika nepoznatog identiteta u kampu kod Benkovca.

"Tu točku ne bih komentirao. Degutantno je. Čovjek vam je dao tri izjave koje veze s vezom nemaju. To su takve budalaštine, ne znam ni sam kako da to iznesem. Tog čovjeka u životu nisam vidio, a on tvrdi da sam naredio ubojstvo dva nepostojeća čovjeka. Sve pred par stotina svjedoka, tužilaštvo nije našlo nijednog, a i on je izmijenio iskaz i na kraju me pitao pred vama: "Gospodine, a tko ste vi?". To je glogov kolac za tu točku bio. Ne razumijem da se netko ne stidi zbog ovoga. To je bio glavni argument optužnice. Na osnovu njegovog iskaza 12 godina u zatvoru. 11 godina bez optužnice. Nigdje toga u praksi zapadnog svijeta nema. I Alojzije Stepinac bio je u kućnom pritvoru. Ovo je sto puta gore. Mnogo primitivnije i nepravednije. Gospodo, ukrali ste mi 12 godina života besramno, a nivo dokaza nije ni za malu djecu. Ne vjerujem da ozbiljan sudac može da povjeruje bilo što", bio je neutješan Vasiljković.

"Veća je šansa da sam komandovao Gotovini, nego nekome u JNA. Oni me mrze više nego vas"

Treća točka optužnice odnosi se na napad na Glinu 1991. godine. Vasiljkovića terete da je zapovijedao napadom snaga JNA.

"Veća je šansa da sam komandovao Gotovini nego nekome u JNA. Pa JNA me mrzila više nego vas gospodo. I danas je tako. Ja sam Glinu napustio 27. srpnja u 14 sati, a crkva u Vidoševcu je srušena 30. rujna. Komično je to što piše u optužnici. Žao mi je što nemamo Branislava Nušića, iz svakog retka bi mogao da napravi komediju. Ispod svakog nivoa. Skandalozno. Ne da nisam počinio nijedan zločin, zapitajte se zašto sam postao to što jesam. Odakle ta popularnost? To što sam visok i lijep, to je jedan dio, ali ima nešto drugo, a to je disciplina koja se ne uklapa u maltretiranje civila i zatvorenika, nesrazmjerno rušenje", kazao je Vasiljković. Zahvalio se na kraju.

Danas će završne riječi iznijeti tužilaštvo i obrana, a objava presude očekuje se početkom idućeg tjedna.

Pročitajte više