Kapetan nasukanog kruzera: Spotaknuo sam se i završio u čamcu za spašavanje



"NISAM pobjegao s broda, bio je to nesretan slučaj", tvrdi Francesco Schettino, kapetan kruzera Costa Concordia. Jedna od optužbi protiv Schettina glasi i da je kukavički napustio brod prije nego je završena evakuacija.

On je to u svom iskazu, kako prenosi La Repubblica, demantirao. Schettino sada kaže da se spotaknuo i upao u čamac za spašavanje. Sličnu priču imao je i ranije, samo što je tvrdio da je upao u more. Schettino je u iskazu, kojeg je davao tri sata, izjavio da je pokušao na miran i organiziran način provesti evakuaciju, ali nastao je kaos.

"Putnici su preplavili palubu, silom zauzimali čamce za spašavanje. Nisam čak imao ni pojas za spašavanje, jer sam ga dao jednom od putnika. Pokušao sam mirno uvesti ljude u čamce. Odjednom se brod nagnuo pod kutem od 60 do 70 stupnjeva, spotaknuo sam se i završio u čamcu", citira La Repubblica Schettinov iskaz.

Priznao krivnju za nasukavanje

Iako je optužbe za kukavičluk odbacio, kapetan Costa Concordije priznaje odgovornost za nesreću. "Navigirao sam vizualno jer dobro poznajem te vode i izveo sam isti manevar tri ili četiri puta. Ali ovoga puta sam prekasno naredio skretanje i završili smo u plitkoj vodi. Ne znam zašto se to desilo, bio sam žrtva svojih instinkata", kaže Schettino.

Brod je skrenuo s kursa i došao preblizu otoku Giglio, priznaje Schettino, zato što je želio pozdraviti umirovljenog kapetana Marija Palomba. Kapetan dodaje da se ne boji testiranja na droge. Tvrdi da ne konzumira zabranjene supstance i da ne pije alkohol.

Pročitajte više