Kaptol o "bjelosvjetskoj uroti" britanskih novinara protiv Hrvatske

"ZAŠTO SE ta tvrdnja pojavljuje baš sada, neposredno nakon ulaska Hrvatske u NATO, uoči turističke sezone i primijenjena samo i baš na Republiku Hrvatsku, pitanje je na koje će možda znati odgovoriti analitičari djelovanja arhitekata novoga svjetskog poretka kojima ni asocijacije poput NATO-a ne predstavljaju zapreku", komentar je glavnog urednika Glasa Koncila don Ivana Miklenića kojem je glavna tema tjedna "napad BBC-a" na Hrvatsku kao i novinski tekst u dnevniku"Economist". Miklenić smatra, kako to nikako nije slučajnost.

Svugdje ima terorizma i kriminala

Don Miklenić smatra kako je točna primjedba Britanskoga veleposlanstva da u Hrvatskoj "postoji latentna teroristička prijetnja i organizirani kriminal", no dodaje kako zapravo svugdje postoji takva opasnost.  No, zanimljivo je kako prema don Mikleniću "cjelokupno događanje", a riječ je o tekstovima stranih novinara o Hrvatskoj, zahtijeva pomnu analizu jer, kako kaže, ono može poslužiti kao izvor važnih pouka koje se dragocjene za gotovo sve važne faktore suvremenoga hrvatskog društva.

"Neobično upozorenje britanskog Ministarstva vanjskih poslova uslijedilo je neposredno nakon što je Hrvatska ostvarila punopravno članstvo u NATO-u, što znači da je sjela u toj organizaciji za isti stol za kojim je i Velika Britanija, pa bi se očekivao u najmanju ruku korektan i objektivan odnos i prema Hrvatskoj", smatra don Miklenić zapažajući kako se ipak dogodio incident, i da ga je proizvela Britanija.

Incident izazvali Britanci

"Važno je uočiti da se ni međunarodne ni bilateralne odnose ne smije pojednostavljivati i jednostavno misliti da službena politika moćnih država prema drugim državama ima tek jednodimenzionalni stav. Navedeni incident otkriva da je službena britanska politika prema Hrvatskoj višedimenzionalna, i to u širokom rasponu od prijateljstva čak do neprijateljstva kad su u pitanju određeni britanski interesi", smatra Miklenić u svom komentaru zaključujući kako je BBC tekstom od 15. travnja, u kojem je "neizbježni i ipak marginalni kriminal dignut na nacionalne razmjere", dao zapravo izvrsnu lekciju medijima u Hrvatskoj kako se zastupa jedan ili više stavova službene državne politike odnosno jasnih trajnih nacionalnih ciljeva.

I.Ć.
Foto: Arhiva

Pročitajte više