Kaptol objavio "službene podatke": Od popisa 2001. povećan broj katolika za 83 tisuće



CRKVA u Hrvata pred dolazak Pape Benedikta XVI. izbacila je "službene podatke" prema kojima je u Hrvatskoj povećan broj katolika u odnosu na popis stanovništva 2001. godine. Tako na službenoj stranici dolaska Pape u Hrvatskoj u rubrici Vijesti pod naslovom "Objavljeni službeni podaci o Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj" stoji kako je u Hrvatskoj 3,981.000 katolika odnosno 89,88 posto stanovništva.

Papi će reći da su povećali sljedbu


Naime, prema još uvijek službenim podacima iz Popisa stanovništva 2001. godine u Hrvatskoj je 3,897.332 katolika ili 87,8 posto.  Papi će tako biti prezentiran podatak da je broj vjernika povećan za kojih 83 tisuće, što bi mogao biti i europski raritet s obzirom da se broj vjernika u ostalim zemljama smanjuje. 

Potpuno je nejasno kako je Crkva došla do podatka da je u Hrvatskoj povećan broj njihovih sljedbenika. U toj vijesti se navodi da su podaci "dobiveni iz crkvenog ureda za statistiku", kao i da su posljednji put dopunjeni prije dvije godine. Dokaz da je riječ o "relevantnom podatku" argumentira se  da je tu "službenu statistiku" prenijela 17. svibnja agencija Vatican Information Service.

Popis 2011. jedini relevantan?

S obzirom na niz afera Katoličke crkve u Hrvata, kao i socijalnoj neosjetljivost crkvenih prvaka mnogi očekuju kako će posljednji popis stanovništva pokazati kako je vjernika-katolika u Hrvatskoj zapravo puno manje. No kada već budu objavljeni podaci iz ovogodišnjeg popisa stanovništva, Papa će već biti daleko u Vatikanu. 

Pročitajte više