Karadžić pred uhićenjem?

UHIĆENJE bivšeg vođe bosanskih Srba i haškog optuženika Radovana Karadžića je pitanje sati, piše u nedjelju talijanski list Giorno, tvrdeći kako on više nema ničiju potporu i nema se više kod koga sakrivati.

Talijanska glasila objavljivala su posljednjih dana tekstove o pripremama za uhićenje Radovana Karadžića, pa i poziv njegove supruge da se preda Haaškome sudu.

Ilustrirani prilog lista Repubblica tako je objavio da je predaja Međunarodnom sudu za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije ekonomski vrlo unosna za obitelji optuženika.

"Na Balkanu je i zločin isplativ", piše list, te dodaje kako "je dvadeset zločinaca koji su izašli pred Međunarodni sud to učinili i zato što su bili uvjereni zvukom novca. Nisu ih uhitile snage NATO-a, već su se predali poslije dugih pregovora temeljenih na ekonomskoj ponudi namijenjenoj njihovim obiteljima, kojima su plaćena i putovanja i boravak u nizozemskom gradu".

List piše kako je navodno generalu bosanskih Srba Ratku Mladiću, odgovornom za pokolj u Srebrenici koji je još je u bijegu, ponuđeno pet milijuna eura.

"To je iznos iz tjeralice koji su voljne dati Sjedinjene Države za njegovo uhićenje kao i za uhićenje srpskog čelnika Radovana Karadžića", piše list.

Crnogorski tjednik Monitor nedavno je iszvijestio da se Radovan Karadžić skriva se u Crnoj Gori, u mjestu podno brda Nikšićko slivlje, gdje više novinara svjetskih medija trenutno boravi u Crnoj Gori čekajući uhićenje političkog vođe bosanskih Srba.

NAvodno se Karadžić se skriva u jednom crkvenom objektu, čiji je veliki dio pod zemljom, a koji je prije nekoliko godina sagradio mitropolit Amfilohije Radović.

"Izvana se malo što može vidjeti. Podzemne dvorane i hodnici su napravljeni za tajne operacije", kazao je dobro obaviješteni izvor Monitora.

Navodno je objekt u Jovanj dolu skriven i od samih svećenika Srpske pravoslavne crkve, a mnogi od njih nikad nisu kročili u njegove podzemne odaje.

Direktor crnogorske Agencije za nacionalnu sigurnost Duško Marković opovrgao je tvrdnje Monitora da se Radovan Karadžić skriva u tamošnjim objektima Srpske pravoslavne crkve (SPC), ali nije isključio mogućnost da bi jedan od najtraženijih haških optuženika mogao biti ubačen u Crnu Goru.

Marković je objasnio da bi "Crna Gora mogla biti zloupotrijebljena eventualnim ubacivanjem Radovana Karadžića na njezin teritorij kako bi bila optužena za nesuradnju s Haškim tribunalom i suučesništvo u skrivanju ratnih zločinaca".

"Mi smo svjesni takve kombinatorike, ali ćemo se potruditi da se ne realizira", rekao je Marković.

Pročitajte više