Karadžić: Rat u Bosni je bio želja zapadnih sila, a ne nas!

RADOVAN Karadžić zatražio je suđenje zapadnim silama koje su izazvale raspad Jugoslavije i odugovlačile s uvođenjem mira. Dio je to njegove obrane u kojoj će pokušati dokazati da je rat protiv BiH bio "nepotrebna vježba". U pisanom intervju kojega je poslao  Financial Timesu Karadžić je naveo kako je od Njemačke, Francuske, Velike Britanije i SAD-a zatražio informacije kojima će dokazati tezu da su te zemlje zbog svojih strateških interesa odugovlačile s ratom na Balkanu, umjesto da se bore za mir.

"Nadam se da će kroz moje suđenje narodi Bosne vidjeti šta su nam učinile članice međunarodne zajednice i kako smo bili izmanipulirani", izjavio je Karadžić koji je, također, od Italije i Malte zatražio podatke o isporukama oružja Armiji BiH protiv koje su se srpske snage borile. Karadžićevi upiti bi mogli odužiti suđenje za genocid i ratne zločine u razdoblju između 1992. i 1995. godine u kojima je živote izgubilo 100 tisuća ljudi.

Rat u Bosni je bio beskorisna vježba

Karadžić je odbio odgovoriti kako bi okarakterizirao masakr nekoliko tisuća Muslimana u Srebrenici u srpnju 1995. godine, koje su izvršile snage Republike Srpske, kao ni troipolgodišnju srpsku opsadu Sarajeva.

Prema Karadžićevim riječima, raspad Jugoslavije nije bio u interesu naroda Jugoslavije, već nekih zapadnih sila, poslije smrti predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita. Karadžić je izrazio žaljenje zbog rata u BiH, ali nije prihvatio osobnu odgovornost, već je ustrajao na ideji da su lideri Muslimana u Bosni trebali poštovati  sporazum o podjeli zemlje na tri "nacionalne" jedinice. "Rat u Bosni je bio beskorisna vježba. Poslije odbijanja Lisabonskog sporazuma 1992. godine, Muslimani su 1995. završili sa istim teritorijem", napisao je Karadžić u intervju.

Karadžić je ocijenio da je visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH uspio dekretom izmijeniti odredbe i duh Daytonskog mirovnog sporazuma, ali je "izrazio optimizam da pozitivne promjene mogu biti ostvarene kada se demokraciji, umjesto diktature, dozvoli povratak u Bosnu".

Pročitajte više