Karadžić traži od Hrvatske dokumente o krijumčarenju oružja u BiH

RATNI vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić zatražio je od Haškoga suda da Hrvatskoj izda obvezujući nalog za pristup brojnim dokumentima, među ostalima i onima o navodnom krijumčarenju oružja u BiH preko Hrvatske. Karadžić od hrvatske vlade traži izvještaje, fotografije i snimke o dostavi oružja Armiji BiH preko zračne luke Pleso. Karadžić traži da se u hrvatskim arhivima pronađu i daju mu na uvid dokumenti o prisutnosti američkih specijalaca i obavještajaca u BiH te o korištenju UNPROFOR-a, UN-ovih promatrača i međunarodnih humanitarnih organizacija za naoružavanje Bošnjaka.

Ratni vođa bosanskih Srba u zahtjevu detaljno, navodeći imena sudionika, vrijeme i konkretna mjesta, opisuje događaje koji dokazuju da su Hrvatska, snage UNPROFOR-a i međunarodne humanitarne organizacije krijumčarili oružje Armiji BiH i kršili UN-ov embargo. U prilog tomu navodi događaj od 4. rujna 1992. kada je u zagrebački aerodrom Pleso sletio iranski Boeing 747 natovaren oružjem, streljivom, protutenkovskim raketama i drugom vojnom opremom, prenosi BBC.

On tvrdi da je zeleno svjetlo za isporuku iranskog oružja preko Zagreba u travnju 1994. dao tadašnji američki predsjednik Bill Clinton, a detalje su s iranskim predsjednikom Alijem Akbarom Rafsandžijem u svibnju u Teheranu dogovorili tadašnji hrvatski premijer Nikica Valentić i zamjenik premijera Bosne i Hercegovine. Prva iranska isporuka preko Zagreba, a radilo se o 60 tona eksploziva, bila je 4. svibnja 1994, nakon čega su iranski transportni avioni na Pleso redovito slijetali tri puta tjedno, tvrdi Karadžić.

Pročitajte više