Karadžića je zadnjih šest godina u Novom Beogradu "čuvao" nećak Dragan

NEMALI obol bijegu trenutno najrazvikanijeg haškog pritvorenika Radovana Karadžića dao je i njegov nećak Dragan, koji je detalje o pomoći stricu ispričao beogradskom Pressu. Tako Karadžićev nećak priča da su dva dana uzastopce 2003. obavještajci BIA-e utemeljitelju Republike Srpske zvonili na vrata, koji im jednostavno nije otvarao vrata.

> Navodna ponuda CIA-e: Radovane, prodaj Ratka i bit ćeš u luksuznom švedskom zatvoru

"Odmah poslije toga, kada se uvjerio da operativci više ne pokušavaju, otkazao je stan i pobjegao." "Mislim da je upravo o tome govorio i bivši šef BIA-e Goran Petrović kad je rekao da su ga "imali" ,ali da im je nekako umakao za dlaku", kazao je Dragan Karadžić istaknuvši da ne želi navoditi sve lokacije na kojima se Karadžić skrivao, jer bi u suprotnom Karadžićevi "stanodavci" mogli upasti u probleme. Tek je spomenuo da su svi Karadžićevi zbjegovi bili na području novog Beograda.

Dragan je stricu Radovanu pomagao proteklih šest godina

Dragan se ne sjeća kad je točno stupio u kontakt sa stricem, ali je siguran da se njihova komunikacija intenzivirala posljednjih šest godina. "Viđali smo se, prenosio sam mu poruke, obavještavao ga o obitelji te mu prvi rekao da mu je majka bolesna. Dostavljao sam mu Sonjine i Sašine fotografije, kao i one na kojima se nalaze njihova djeca, ali oni znali da sa ih nosio stricu", nanizao je Dragan dometnuvši da je njegovom kontaktu sa stricem znao jedino njegov otac Luka, koji je tek otprilike znao gdje mu je nastanjen brat.

Komunicirali su tajnim jezikom

Komunikacija između Dragana i Radovana najviše se odvijala putem SMS poruka - jedan drugom su se obraćali u ženskom rodu. "On je mene zvao "tetka", a ja njega "Anči"." Dogovor je bio da uvijek prvo slovo poruke ponovimo dva puta, primjerice riječ "što" smo pisali s dva "š", čime smo bili sigurni u identitet onog drugog", otkrio je Dragan šifrirane poruke kojima je komunicirao sa stricem. Mobilne kartice trošili su maksimalno dva mjeseca.


Osim u iznajmljenim stanovima, Dragan se sa stricem viđao i na predavanjima na kojima je Radovan "propovijedao" alternativu. Takvi susreti bili su isključivo zbog dostavljanja poruka važnih za sam bijeg.

Karadžić je znao da njegova žena ne želi njegovu predaju - na to ga je zamolila pod pritiskom

Dragan priča da je Radovanu bilo prilično teško kada je vidio ženinu video poruku u kojoj ga je moli da se preda. Ipak, "kada je ponovno vidio tu snimku, rekao je da je ona sve to učinila pod pritiskom - na snimci se vidi u jednom trenutku da odmahuje glavom", pojasnio je Dragan.

U tih šest godina njihova druženja, Karadžić nije napuštao Srbiju, tvrdi Dragan, dok je falsificirane dokumente nabavio preko švercera, koje je navodno upoznao pred kioskom. Dragana Karadžića ne zabrinjavaju to što neki mediji propituju istinitost njegovih navoda. "Ako misle da je tako, neka istražuju", naposljetku je poručio Karadžićev nećak dodajući kako se istinitost njegovih tvrdnji može provjeriti mobitelima, koji su pronađeni kod strica Radovana.

Haško tužiteljstvo ne zna što bi sa Karadžićevim prigovorom

Podnesak Radovana Karadžića Haškome sudu - "Nepravilnosti vezane za moj dolazak pred Tribunal", Tužiteljstvo u Haagu nije najbolje razumjelo. Naime, u današnjem su se priopćenju napisali kako je to njegovo obraćanje napisano izvan svake procedure.

To pismo, navode, nije zahtjev utemeljen prema pravilima procedure ili dokaza, stoga zahtjeva od Tužiteljstva nagađanje od njegovim proceduralnim i činjeničnim temeljima. Odlučili su zbog toga ne očitovati se o njemu, ukoliko Sud ne kaže da trebaju. Od suda traže i da Karadžiću preporuče instrukcije kako bi u svojim podnescima ispoštovao minimum procedure, da bi onda tužitelji mogli odgovoriti na njih.

Ig.M./A.B.
Foto: AFP
 

Pročitajte više