Karadžićev brat optužio Amerikance da su prekršili dogovor po kojem Karadžića neće goniti

BRAT Radovana Karadžića, Luka Karadžić, izjavio je jučer kako je SAD prekršio tajni dogovor po kojemu ga SAD ne bi gonio ako ovaj nestane.

U razgovoru s Associated Pressom Luka je Karadžić rekao da su dogovor 1996., godinu dana nakon podnošenja optužnice protiv Karadžića, sklopili najtraženiji srpski bjegunac i tadašnji američki izaslanik, te jedan od glavnih tvoraca Daytonskog sporazuma Richard Holbrooke.

"Znam da je postojao dogovor s mojim bratom. Radovan se držao svoga dijela, ali Holbrooke i Sjedinjene Države nisu", kaže Luka Karadžić.

Američki State Department više je puta zanijekao takve tvrdnje, a to je učinio i Holbrooke. "SAD nije i neće stati u stranu i dopustiti da ratni zločinci izmaknu rukama pravde. Mi nastavljamo pozivati da on bude predan Haagu kako bi mu se sudilo zbog zločina koje je počinio", rekao je glasnogovornik State Departmenta Sean McCormack.

AP je tijekom vikenda objavio dokument na srpskom jeziku, kojeg su navodno 1996. potpisali Karadžić i Holbrooke, u kojem je dogovoreno da će Karadžić, u zamjenu za potpuni izlazak iz politike, uključujući prestanak bilo kakvog javnog istupanja, dobiti slobodu i 600 000 dolara.

"Moj brat nikad se ne bi povukao iz politike, niti bi se povukao na takav način, da mu nešto nije obećano zauzvrat. Radovan se nadao da će Sjedinjene Države, svojim utjecajem velike sile, zaustaviti njegovo nepravedno gonjenje", nastavlja Luka Karadžić.

Foto:AFP

Pročitajte više