Karadžićeva stranka odbija američka upozorenja

SRPSKA demokratska stranka (SDS) svakako će sudjelovati u novim tijelima izvršne vlasti u Bosni i Hercegovini bez obzira na protivljenje i upozorenja američke vlade, izjavio je u petak u Sarajevu predsjedatelj Predsjedništva BiH i visoki dužnosnik SDSa Mirko Šarović.

Komentirajući opetovana upozorenja američke administracije kako će sudjelovanje nacionalnih stranaka a posebice SDS-a u izvršnoj vlasti u BiH dovesti do smanjenja američke pomoći i zahlađenja odnosa između Washingtona i Sarajeva, Šarović je novinarima kazao kako će njegova stranka djelovati sukladno volji birača. ´SDS će svakako sudjelovati u novoj vladi Republike Srpske. Mi ćemo raditi onako kako to od nas očekuju birači a ne netko izvana´, kazao je Šarović pojašnjavajući poziciju stranke što ju je utemeljeio Radovan Karadžić.

Aktualni predsjedatelj Vijeća ministara BiH Dragan Mikerević koji je dobio i mandat za sastav nove vlade Republike Srpske, nakon prošlotjednog posjeta Washingtonu izjavio je kako su mu predstavnici američkih vlasti jasno kazali da će sudjelovanje SDS-a u njegovoj vladi dovesti do ozbiljnih problema u međusobnoj suradnji.

Prenoseći ovo upozorenje Mikerević je pokušao poslati poruku SDS-u da mu ne otežavaju posao i zadovolje se dosadašnjom ulogom posrednog sudjelovanja u vlasti kroz entitetska tijela uprave no ovo očevidno nije imalo utjecaja na želju SDS-a da se po svaku cijenu vrati na vlast.

Američki veleposlanik Cliffor Bond je u izjavi što ju je u petak prenio gotovo sav bosanskohercegovački tisak, potvrdio kako stajalište njegove vlade o SDS-u ostaje neizmijenjeno.

Podsjećajući kako Vladu SAD obvezuje ´Lautenbergov amandman´ koji zabranjuje pružanje pomoći onima koji ne surađuju u privođenju ratnih zločinaca, američki je veleposlanik kazao kako se SDS ponaša upravo tako. ´Vjerujemo kako SDS nije surađivao niti pokazao želju surađivati pri uhićenju ratnih zločinaca i to, naravno, utječe na našu pomoć´, kazao je Bond.

Pročitajte više