Karamarka treba obraditi USKOK, a ne Povjerenstvo za sukob interesa!

Foto: Index, Facebook

PRVI potpredsjednik Vlade, Tomislav Karamarko uputio je sam zahtjev Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa kako bi se utvrdilo nalazi li se zbog poslova supruge  u sukobu interesa.

Tu treba biti odmah jasan – u pitanju je manevar s kojim Karamarko sa sebe želi skinuti sumnju, jer Povjerenstvo nema što reći osim da u njegovom slučaju nema sukoba interesa.

Činjenice su jasne:

1. Tomislav Karamarko i Josip Petrović su dugogodišnji prijatelji – što samo po sebi nije sukob interesa.

2. Zsolt Hernadi, predsjednik Uprave Mola i čovjek koji je optužen da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera da Molu prepusti upravljačka prava u Ini, osobno je potpisao prvi ugovor o suradnji s Josipom Petrovićem", objavio je Nacional dodajući da je Petrović potpisao konzultantski ugovor s MOL-om svega četiri dana nakon što je prestao biti članom Uprave Ine.  Tu nema također nikakvog sukoba interesa vezanog za Karamarka.

3. Josip Petrović, lobist mađarskog MOL-a i dobar prijatelj aktualnog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka, preko svoje tvrtke Peritus gotovo pune dvije godine plaćao je usluge savjetovanja tvrtki Drimia u vlasništvu Ane Karamarko (tada Šarić). Za usluge savjetovanja i medijskih analiza na energetskom tržištu plaćao je 2500 eura mjesečno, a ugovor je trajao do siječnja prošle godine. Kako Ana i Tomislav još nisu bili u braku – nema ni tu nekog sukoba Interesa.

4. Ana Karamarko završila je Filozofski fakultet u Zagrebu, a nakon toga radila je u grupaciji EPH gdje je bila direktorica marketinga. Početak veze s Tomislavom Karamarkom se preklapa s datumom odlaska iz EPH te odlukom za odlazak u poduzetničke vode. Tvrtka Drimia sa sloganom "Samo je san stvarnost" pokrenuta je 2012. godine upravo kada je i Karamarko postao šef HDZ-a. Apsolutno nema nikakve mogućnosti da je to neki sukob interesa Tomislava Karamarka.

5. Ana Karamarko je priznala da je ugovor s Petrovićem bio jedini takav koji se tiče energetskog sektora, što opet postavlja pitanje motiva lobista MOL-a. Posebno jer  85 posto prihoda Petrovićeve tvrtke dolazi iz MOL-a. No, to je stvar između dvije firme, gdje nigdje nije Karamarko.

6. Prema javno vidljivim podacima, Drimia je Gavrilović promovirala za vrijeme inicijative "Kupujmo hrvatsko" u travnju ove godine, ali i povodom promocije Gavrilovićevih proizvoda Zimske salame, Divine i Romane, u trenutku kada su ti proizvodi dobili zlatne medalje za kvalitetu od strane DLG-ovih (Deutsche Lebensmittel Gesellschaft) stručnjaka na ljeto prošle godine. Nema veze s onim čime se bavi Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.

7. U ožujku je završila arbitraža između obitelji Gavrilović i Republike Hrvatske, u kojoj Georg Gavrilović tuži Republiku Hrvatsku te traži odštetu od 199 milijuna eura i gotovo 500 nekretnina u vlasništvu RH. Još se čeka na odluku suda u Washingtonu. Apsolutno nema veze s Karamarkom.

8. "Gotovo da i ne postoji šansa da izgubimo arbitražu u slučaju INA i MOL", mišljenje je vrha Vlade, prije svih premijera Tihomira Oreškovića, ali i potpredsjednika Bože Petrova. No, s tim se, čini se, ne slaže Tomislav Karamarko, šef HDZ-a. HDZ je za dogovor s MOL-om, tj. odustajanje od arbitraže. Opširnije.

HDZ ima pravo na svoj stav, pa i Karamarko, nije stvar Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa provjeravati nečiji stav oko jedne arbitraže.

9. Tomislav Karamarko je usput uz to što je prvi potpredsjednik Vlade i predsjednik Koordinacije za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom. Tu nema nikakvog sukoba interesa, definitivno, što bi bilo normalnije?

Da ipak ovo nije zbir slučajnosti?

Ima tu još simpatičnih stvari, npr. u izbornoj noći kada su gotovo svi otišli iz stožera HDZ-a Zdravko Mamić ostao je još dugo u noć s Tomislavom Karamarkom. Onaj Zdravko Mamić koji s još nekoliko ljudi ima podignutu optužnicu USKOK-a, kako je s drugima Dinamo navodno oštetio za gotovo 116 milijuna kuna, a državni proračun za barem 12,2 milijuna kuna

Zaista, može se reći, sve ove činjenice jednostavno su zbroj slučajnosti i samo nekoj zlobnoj osobi bi se moglo učiniti da ovo gore navedeno, a i drugo što čujemo ovih dana, ima neke povezanosti. Zaista, zar se nikome ne može dogoditi da ima prijatelja koji je lobist MOL-a? A eto, pri tome baš upravljaš Koordinacijom za unutarnju politiku i upravljanje državnom imovinom. I imaš svoj stav o INA-MOL, no naravno nikako i nikada ne pričaš o tome s prijateljem?

Imaš i ljubavnicu, sada već ženu, koja eto upravo s tim lobistom ima jako dobar ugovor i prima lijepe mjesečne iznose. Ona je dobila ugovor makar o tom specifičnom naftnom biznisu nema pojma, a tvoj prijatelj te nikako i nikada nije pitao za preporuku da baš s njom potpiše taj ugovor.

Usput, voziš i auto firme svoje ljubavnice/žene, kupljen moguće i dijelom upravo novcem tog ugovora, no naravno to nema nikakve veze s tvojim prijateljem, a ni ljubavnicom. Ni INA-om o kojoj imaš svoje mišljenje. Ni MOL-om.

Sve je to zbir – slučajnosti. I slučajnost je da, kada si tužan, da te tješi tip koji ima optužnicu USKOK-a na iznos koji ima nula kao proračun osrednjeg grada.

Na kraju – ode sve to na Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa. Pa naravno da će napisati da nema sukoba interesa! Jer ovo sve pojedinačno – nije sukob interesa. To je samo druženje pravno nevinih ljudi, poslovnjaka i političara.

Kao, da se sve ovo gore spomenuto vama koji ovo čitate ne događa svaki treći dan?

A da ipak pitamo USKOK?

Sve ovo što se provlači zadnjih dana po novinama, o Karamarku i njegovim kontaktima, pa to nije za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, to je toliko čudno da ili bi Karamarko trebao uplatiti loto i dobiti odmah sedmicu, ili ovdje ima posla ne za Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, već za USKOK i tajne službe?

Što se uopće tu događa? Jesmo li svjesni da ovakav Karamarko ne bi mogao dobiti sigurnosni certifikat za rad s iole osjetljivijim podacima u državnom sektoru? Previše se oko njega toga zapetljao, da bi se pitalo za odgovor jedno Povjerenstvo!

Sjetimo se još što je prije mjesec dana govorio Božo Petrov:

"Mislio sam na određene ljude koji se javno hvale kako su u dobrim odnosima s određenim ljudima koji su danas u Vladi. Mogu otvoreno reći, to je gospodin Petrović. On je javno na suđenju Sanaderu rekao da je on konzultant MOL-a. Dakle, radi za drugu državnu stranu tvrtku, ne radi za interese hrvatske tvrtke. I onda se on javno hvali kako je dobar s Karamarkom. Jako su mi to čudne stvari. Ovim putem bih pozvao gospodina Karamarka da se ogradi od toga", rekao je Petrov.

"Netko može biti prijatelj u privatnom životu, ali druga stvar je način kako treba funkcionirati država i vlast. To je potpuno odvojeno od nečijih osobnih interesa. Bojim se da ovdje nije samo u pitanju samo osobni interes, nego interes nekih drugih država", nastavio je čelnik Mosta. Podsjetimo se.

Iako je Petov govorio pomalo nepovezano – ovo su iznimno ozbiljne stvari! Potpredsjednik Vlade govori u upetljanom interesu drugih država! Zar ovo nije posao za PNUSKOK, USKOK i tajne službe? Zanimljivo – upravo za službe za koje šef HDZ-a pokazuje veliki interes!

Sjetimo se Karamarkovih zahtjeva!

Uz sve ovo gore – sjetimo se zadnje svađe HDZ-MOST! HDZ, točnije njihov šef Tomislav Karamarko, ponudio je prvog tjedna svibnja čelništvu MOST-a tri glavna uvjeta za nastavak suradnje. Kako je potvrđeno Indexu, Karamarko od svog partnera očekuje da ih se podupre u zahtjevu da se odustane od arbitraže u slučaju INA - MOL, HDZ želi imati glavnu riječ u kadroviranju unutar MUP-a, a tu je poseban zahtjev da šef PNUSKOK-a bude iz redova HDZ-a.

Da se sastanak zaista dogodio i da je dan ultimatum potvrdilo je Indexu nekoliko članova MOST-a. Dodatno, da je tome bilo tako, posredno se izlajao Božo Petrov: "Ultimatum sigurno nije pravi način na koji se govori. Zato sigurno nećemo pristati na bilo kakve ultimatume. Uostalom na koji način možete pričati o nekakvim ultimatumima o nečemu što ste se dogovorili prvi dan." Opširnije.

Zašto se onda Karamarko tako petlja u INA-u i tajne službe?

Dakle, Tomislav Karamarko ima prijatelja lobistu MOL-a, od kojih mu je ženina firma primala lijepe novce za neveliki posao, petlja se u pitanja međunarodne arbitraže INA-MOL (makar po svojoj struci nema pojma o međunarodnoj trgovačkoj arbitraži), a ujedno želi nadzor na PNUSKOK-om, onim tijelom koje bi trebalo istraživati ako one gore navedene stvari nisu slučajnosti? Jer kako smo uvodno naveli – valjda je sve je ovo slučajno?

Ako vam je sve ovo slučajno – lijepo je što još uvijek vjerujete u Djeda Mraza.

U napola normalnoj državi – Tomislav Karamarko bi dao ostavku na sve funkcije radi političke odgovornosti. U još normalnijoj državi, sjedio bi za stolom istražitelja, ali s one strane na koju u svom obavještajnom radu nije navikao.

Pročitajte više