Karamarko: Pronaći ćemo naručitelje Pukanićevog ubojstva

"ZADOVOLJAN sam presudom jer ona znači da je policija skupila obilje kvalitetnih dokaza", komentirao je Tomislav Karamarko, ministar unutarnjih poslova, presudu koja je na Županijskom sudu u Zagrebu izrečena ubojicama Ive Pukanića. Izvršitelji ubojstva nepravomoćno su osuđeni na ukupno 150 godina zatvora, ali o nalogodavcu se, kako je primijetila i sutkinja Ivana Kršul u obrazloženju presude, još ništa ne zna.

"Svi mi težimo tome da se otkrije i naručitelj. U Beogradu se odvija paralelni proces od kojeg očekujemo jako puno, jer to je proces o višoj sferi organizacije. Hrvatska policija riješila je problem na razini izvršitelja i organizatora, na razini koja je djelovala u Hrvatskoj. Sistemom domino efekta natjerali smo i kolege u Srbiji da se uključe u akciju i obračunaju s problemom organiziranog kriminala", rekao je Karamarko za jednu televiziju te opet naglasio kako je on optimističan da će policija pronaći i naručitelja.

Na pitanje o iskazu policajca Šipušića, koji je tijekom suđenja priznao da mu je Amir Mafalani uoči ubojstva rekao da se "sprema nešto veliko", Karamarko odgovara neodređeno: "Oformili smo radnu skupinu koja će istražiti Šipušićeve aktivnosti. Po njegovoj procjeni, informacija koju je dobio od Mafalanija tada je bila neupotrebljiva". Izvješće radne skupštine Karamarko će s javnošću podijeliti u petak na konferenciji za novinare.

Ministar unutarnjih poslova upitan je i osjeća li se djelomično odgovornim za Pukanićevo ubojstvo, s obzirom na to da je bio šef tajnih službi prije nego što je došao u MUP. "Na to sam pitanje odgovarao već više puta. Apsolutno se ne osjećam odgovornim. Nemoguće je kontrolirati tranziciju ljudi preko granice kada nemate vizu za te države. A Hrvatska nema vize za Srbiju i BiH s kojima ima više od 1000 kilometara granice. Mogućnosti za ilegalan transport su velike", rekao je Karamarko koji se nada da će taj problem riješiti uvođenje biometrijskih putovnica.

Pročitajte više