Kardinal Bozanić predvodio misu u vatikanskoj bazilici sv. Petra

Nadbiskup zagrebački kardinal Josip Bozanić predvodio je danas u svečano euharistijsko slavlje na središnjem oltaru u vatikanskoj bazilici sv. Petra. L

To misno slavlje vrhunac je nacionalnoga zahvalnog hrvatskog hodočašća u Rim, u kojemu sudjeluje više od sedam tisuća hrvatskih vjernika.

U propovjedi kardinal Bozanić pozvao je da molimo za učvršćenje vjere te crkvenog i narodnog zajedništva, ističući kako su te vrednote bile hrvatska snaga u teškoćama minulih stoljeća.

"Za njih molimo nad grobom apostolskog prvaka Petra, kako bismo dragocjeno blago evanđeoskih vrijednosti mogli ugrađivati u budućnost našega naroda", rekao je Bozanić.

Posebno je pozvao vjernike da danas na ovom mjestu mole i za Petrova nasljednika, papu Ivana Pavla II., da ga Gospodin Bog uzdrži i jača u službi svoje Crkve.

"Naše nacionalno hodočašće prema Rimskoj crkvi, glavi i učiteljici svih crkava, dostiže danas svoj vrhunac u ovoj euharistiji nad grobom apostola Petra i u susretu s Petrom naših dana, Ivanom Pavlom II.", naglasio je u propovijedi kardinal Bozanić.

Kardinal Bozanić podsjetio je da se ovo hodočašće odvija u ozračju živog vjerničkog spomena nezaboravnoga trećeg pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj, od 5. do 9. lipnja ove godine.

"Papa nam je darovao svoje jubilarno 100. putovanje očitujući svoju već bezbroj puta zasvjedočenu ljubav prema nama. Tijekom svoga trećeg pohoda Hrvatskoj ponovno nas je dotaknuo svojom prisutnošću, duhom i ljubavlju. Tada pokrenut vjerski zanos i narodno zajedništvo stalno daju nove impulse vjerničkog svjedočenja odgovarajući na izazove vremena u kojemu živimo", rekao je Bozanić.

Dodao je kako hrvatski hodočasnici "danas u Rim donose svoju povijest, svoju narodnu i crkvenu baštinu, svoje teškoće, molitve i radosti, zahvaljujući za dar Kristova namjesnika na Zemlji".

Kardinal Bozanić podsjetio je i na hrvatsko hodočašće u Rim u Branimirovoj godini. 1979. godine. kada su naši vjernici također iskazali vjernost Kristu i Evanđelju, odanost Hrvata prema Rimskoj crkvi te odanost i pobožnost Hrvata prema Blaženoj Djevici Mariji, Majci Božjoj, koju naši vjernici zovu Kraljicom Hrvata i sinovski štuju brojnim svetištima.

Kardinal Bozanić pozvao je da na ovom prvom nacionalnom hodočašću u Rim - prvom i u novom tisućljeću i prvom otkad imamo slobodnu i međunarodno priznatu državu Hrvatsku, obnovimo veliki zavjet vjernosti Kristu, Crkvi i Majci Božjoj.

U svojoj propovjedi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je još jedanput vjernike da ne gube nadu i povjerenje, već se poput apostola Petra prepuste Isusu da nas povede svome križu, rekavši kako ćemo cijeli život utrošiti da to shvatimo no ipak ćemo jedanput razumjeti.

U misnom slavlju, uz kardinala Bozanića, sudjelovali su gotovo svi hrvatski biskupi, 300-ak svećenika i bivši apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giulio Einaudi.

Na euharistiji su prineseni i prigodni darovi za Svetoga Oca - pretisak Senjskog glagoljskog misala iz godine 1493., medalja s likom kardinala Alojzija Stepinca i medalja Gospe Maslinske, rad zadarskih benediktinki.

Kako je najavljeno, nakon euharistijskog slavlja hrvatske hodočasnike primit će u audijenciju, u dvorani Pavla VI., papa Ivan Pavao II.

Pročitajte više