Kardinal Bozanić razgovarao sa zagrebačkim maturantima

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić susreo se večeras te razgovarao sa zagrebačkim maturantima u svetištu Sveta Mati Slobode, u zagrebačkom naselju Jarun.

Rekavši kako ih podupire "u njihovim nastojanjima u trenucima kada zaokružuju jedno razdoblje svoga života", kardinal Bozanić naglasio je kako se pouzdaje u ispravnost njihovih odluka. Pri tom je podsjetio da se zrelost čovjeka očituje u njegovoj odgovornosti.

"Želim vam da budete što više ljudi za druge, po uzoru na Isusa Krista", istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Maturanti su kardinalu Bozaniću postavljali brojna pitanja, primjerice, zašto Crkva sama ne organizira službe koje bi pomogle mladima da se odluče za pojedina zanimanja, zašto se češće ne organiziraju susreti mladih, hoće li se u Zagrebu utemeljiti katoličko sveučilište, kakvo je njegovo stajalište o izražavanju domoljublja pjevača Marka Perkovića Thompsona, što misli o Gipsonovom filmu "Pasija", i druga.

"Došao sam među vama pronaći one koji bi mogli pomoći drugima" rekao je kardinal Bozanić i dodao kako je Crkva konkretna zajednica u kojoj treba raditi.

Rekao je i da se u Crkvi razmišlja o osnutku manjega i pokretljivijeg katoličkog sveučilišta, o čemu još nije donesena oduka ali će se, pozitivna ili negativna, morati donijeti u sljedećih šest mjeseci.

"Ako bi se osnovalo, sadašnji Katolički bogoslovni fakultet (KBF) bi svakako ostao na zagrebačkom Sveučilištu", kazao je kardinal.

Također je kazao kako se u vezi s pjevačem Thompsonom dosta politizirano, ali da je svako domoljublje krijepost koja mora ostati čista. "Domoljublje ne može biti pravo ako sadrži mržnju ili prezir drugoga", naglasio je kardinal Bozanić.

"Zato vi morate razlučiti što je dobro a što ne, i ja se pouzdajem u vas", naglasio je zagrebački nadbiskup.

Također je kazao, odgovarajući na pitanje, kako film "Pasija" redatelja Mela Gipsona nije evanđelje, no kako vjeruje da je u vremenu Vazma (Uskrsa) utjecao na mnoge vjernike.

"Dobro je pokazao da Isus Krist nije puka riječ, niti je njegova muka nešto apstraktno", naglasio je kardinal Bozanić.

Na pitanje o egzorcizmu rekao je da su svega 2 do 3 slučaja, od stotinu, pravi slučajevi opsjednutosti, a ostali su bolesti za "određene bolnice".

Upozorio je mlade da ne prihvaćaju razne ponude i izazove suvremenoga potrošačkog društva, jer ih to može puno stajati.

Susret zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Bozanića, sa zagrebačkim maturantima počeo je interpretacijom odlomka evanđelja "Učitelju, što mi je činiti ...?", kojeg su izveli učenici Klasične gimnazije. Tijekom susreta nekoliko pjesama izveo je zbor mladih iz župe Marije Pomoćnice na Knežiji.

Poslije susreta mladi su nastavili druženje u dvorištu svetišta.

Organizatori susreta su Povjerenstvo za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije i svetište Sveta Mati Slobode.

(Hina) xiluc ysp

Pročitajte više