Kardinal Etchegaray poziva na stalnu budnost prema antisemitizmu

JEDAN je vodeći kardinal u intervjuu objavljenom u nedjelju upozorio kako u Europi jača antisemitizam i pozvao je na stalnu budnost kako bi se izbjeglo skretanje "na put Auschwitza".

Kardinal Roger Etchegaray, Francuz koji je izveo nekoliko važnih diplomatskih misija kao papin osobni izaslanik, rekao je da se unatoč snažnoj crkvenoj osudi antisemitizma europski mentalitet presporo mijenja.

"Put koji vodi u Auschwitz uvijek je pred nama i počinje malim deficijencijama", rekao je Etchegaray u intervjuu za talijanski list La Stampa.

"Antisemitizam se vraća u našu Europu... Ne prepoznati ga, ne nazvati ga pravim imenom, nesvjestan je način prihvaćanja", rekao je.

Židovske organizacije u Europi i Sjedinjenim Državama kažu da je "novi antisemitizam" izrastao zadnjih godina među muslimanskom mladeži koja prijeti ili napada svoje židovske susjede iz solidarnosti s palestinskom borbom protiv izraelske vojske.

Kardinal je rekao da se za jačanje antisemitizma ne može okriviti samo reakcija na izraelsko-palestinski sukob i uočio da se on u Europi razvijao stoljećima.

Pozvao je na stalnu budnost i iskrenu solidarnost sa židovskim zajednicama u borbi protiv toga trenda.

Etchegaray je vodio nekoliko važnih misija za papu, a u veljači ove godine je posjetio Sadama Huseina u Bagdadu u sklopu vatikanskoga nastojanja da se spriječi američka vojna akcija u Iraku.

Pročitajte više