Kardinal je govorio u svoje ime kad je kritizirao tretman Huseina

KARDINAL, koji je napao Sjedinjene Države zbog toga što su se prema Sadamu Huseinu nakon uhićenja odnosile kao prema "kravi", iznio je vlastito mišljenje, a ne nužno mišljenje Ivana Pavla II., rekao je u petak visoki vatikanski dužnosnik.

Kardinal Renato Martino, predsjednik Pontifikalnoga vijeća za pravdu i mir rekao je to u utorak na novinskoj konferenciji sazvanoj radi predstavljanja papine godišnje poruke za crkveni svjetski dan mira 1. siječnja

Martino je rekao da bi Sadamu trebalo suditi zbog njegovih zločina, ali da je svijet trebalo poštedjeti slika liječničkoga pregleda nakon uhićenja.

"Sažalio sam se kad sam vidio tog propalog čovjeka, kojemu su kao kravi pregledavali zube", odgovorio je Martino na pitanje kako Vatikan reagira na uhićenje.

Martino je bivši vatikanski predstavnik u Ujedinjenim narodima u New Yorku, a još je rekao da je "iluzorno nadati se da će (Sadamovo uhićenje) popraviti dramu i štetu koju rat kao poraz čovječnosti uvijek čini".

Papa je bio izričito protiv američkog rata protiv Iraka i kritizirao je odluku da se u nj ide bez odobrenja Ujedinjenih naroda.

Pročitajte više