Karikatura s kraljicom i Meghan Markle izazvala polemike: "Ne nasmijava nikoga"

Foto: Twitter

FRANCUSKI satirični list Charlie Hebdo prije nekoliko je dana objavio provokativnu naslovnicu na račun britanske kraljice Elizabete i glumice Meghan Markle, supruge princa Harryja.

Na naslovnici je prikazana kraljica s bijesnim izrazom lica koja drži koljeno na Meghaninom vratu uz naslov: "Zašto je Meghan dala otkaz u Buckinghamu?", na što Meghan odgovara: "Jer više nisam mogla disati." Karikatura podsjeća na smrt Afroamerikanca Georgea Floyda koji je umro nakon što je policajac kleknuo na njegov vrat i tako ostao više od osam minuta usprkos očajničkim molbama za pomoć uz uzvik "Ne mogu disati".

Charlie Hebdo je karikaturu objavio samo nekoliko dana nakon što su princ Harry i Meghan rekli u intervju kod Oprah Winfrey da su doživjeli otvoreni rasizam članova obitelji i osoblja s kraljevskih dvora.

Princ William: Mi nismo rasisti

Karikatura je izazvala polemike. Halima Begum, izvršna direktorica organizacije Runnymede Trust za rasnu ravnopravnost, nazvala je crtež pogrešnim na svakoj razini.

"Kraljica kao ubojica Georgea Floyda koja je Meghan prignječila vrat? Meghan kaže da ne može disati? To ne pomiče granice, ne nasmijava nikoga ili izaziva rasizam. To je vrijeđanje", smatra Begum.

Princ William porekao je da je kraljevska obitelj rasistička.

"Mi nismo rasistička obitelj", naglasio je William.

U izjavi u ime kraljice, Buckinghamska palača rekla je da je se tiču navodi o rasizmu koje su iznijeli Sussexovi i da ih se shvaća vrlo ozbiljno. S palače nisu željeli komentirati spornu karikaturu.

Pročitajte više