Karina - strah i trepet Kolumbije pala u ruke policije

NELLY AVILA MORENO, zapovjednica Farcovih pobunjenika u Kolumbiji samovoljno se predala vlastima.

Moreno, poznatiju pod imenom Karina, tereti se za niz ubojstava i otmica, kao i za slučajeve iznude u sjeverozapadnoj pokrajini Antioqui, javlja BBC. Njena predaja je zapravo pobjeda predsjednika Alvara Uribe koji je već 2002. njeno uhićenje istakao kao prioritet sigurnosnih snaga.

Farc, Revolucionarne naoružane snage Kolumbije se više od 40 godina bori za svrgavanje vlasti. Karina je uhićena s još jednom gerilkom, Michin, a prema riječima ministra obrane, zbog izgladnjelosti je bila na rubu smrti. "Već dugo smo na tragu ovoj ženi koja je cijeloj regiji nanijela neizmjernu štetu", kazao je ministar Juan Manuel Santos.

Glava vrijedna 800 tisuća dolara

Karina je u četrdesetim godinama i u regiji je bila na glasu kao neustrašiva zločinka koja je otimala, ucjenjivala i ubijala lokalne rančere i poslovne ljude. Pustolovan život ostavio je traga na njenom tijelu, u borbi je izgubila jedno oko, lice joj je prepuno ožiljaka, a na ruci ima tragove stare prostrjelne rane. Njena glava je 2002. godine procijenjena na 800 tisuća dolara.

Njenog šefa Ivana Riosa ubio je tjelohranitelj, i to zbog ponuđene nagrade, a kako bi dokazao da je zaista riječ o Riosu, odrezao njegovu ruku te tako zaradio milijun dolara. Prije dva tjedna predsjednik Uriba je Karini zajamčio sigurnost ukoliko se preda, a na taj potez ju je zamolila i vlastita obitelj.

J.M.
Foto: AFP

Pročitajte više