Karlovac: Pronađeni dijelovi biste Ivana Gorana Kovačića

BRONČANU bistu Ivana Gorana Kovačića autora Vojina Bakića u noći s 15. na 16. srpnja s postolja ispred istoimene karlovačke knjižnice ukrao je mlađi punoljetnik koji ju je potom izrezao u komade, priopćila je PU karlovačke koja navodi i da je mladić danas priveden u Istražni centar Županijskog suda u Karlovcu.

Policija je komade biste pronašla jučer u pretresu kuće i drugih prostorija jednog karlovačkog dvorišta.

Od suca Istražnog centra Ivana Perkovića se doznaje da se privedeni mladić branio šutnjom. Određeno mu je 48 satno zadržavanje u pritvoru, a u tom će vremenu Županijsko državno odvjetništvo odlučiti o optužnom prijedlogu. Za počinitelja je sudac rekao da je od ranije poznat pravosudnim tijelima, jer je prošao više odgojnih ustanova.

Što se konkretnog kaznenog djela tiče ono nema samo kvalifikaciju teške krađe, već "teške krađe umjetnine", zbog čega bi, dokaže li mu se krivica, mogao biti osuđen na zatvorsku kaznu od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Direktorica Knjižnice Nada Eleta žaleći što je svojevrsni zaštitni znak Knjižnice uništen najavljuje da će od Ministarstva kulture i od obitelji Bakić, kao nasljednika kipara Vojina Bakića, nastojati ishoditi dozvolu za novi brončani odljev.

Pročitajte više