Karlovac: rotarijanci pomažu razminiranje

Direktor za međunarodne projekte Rotary cluba iz američkog grada San Rafaela Chuck Stuckey i utemeljiteljica i predsjednica dobrotvorne udruge "Korijeni mira" iz toga grada Heidi Kuhn obišli su danas minsko polje u Gornjem Mekušju kod Karlovca.

Po njihovim riječima te će udruge i dalje pomagati u infrastrukturnom i poljoprivrednom oporavku razminiranih područja, što je i glavni razlog njihova posjeta.

Jučer su bili u Dragalićima, a danas su osim Karlovca posjetili Bibinje, Čistu Malu i Čistu Veliku, rekao je karlovački rotarijanac Krešimir Veble, dodavši da je s Hrvatskom udrugom žrtava mina dogovorena pomoć u nabavi košnica s pčelama ili plastenika.

Minsko polje u Gornjem Mekušju na 83.000 četvornih metara, na kojem je po vojnim zapisnicima najmanje tristo mina, počelo se zahvaljujući njihovoj zajedničkoj pomoći od 41.500 dolara razminirati prošle srijede, a trebalo bi biti čisto do 15. listopada ove godine. Taj posao vrijedi 131.140 dolara, a zahvaljujući njihovoj početnoj pomoći osigurana je cijela svota putem Međunarodnog fonda za razminiranje (ITF) i HCR-a, rekao je predstojnik HCR-ove podružnice u Karlovcu Damir Stojković.

Heidi Kuhn je u izjavi za javna glasila rekla da pomaže u uklanjanju mina svagdje u svijetu gdje ih ima, a na pitanje o razlozima rekla je da je majka četvero djece i da želi pridonijeti sigurnosti djece.

"To je moj glas majčinstva kojim se želim solidarizirati sa svim majkama na miniranim područjima, ali i omogućiti svima koji ne mogu doći do svojih polja da ih što prije zasade", istaknula je.

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više