Karlovac: Sutra presuda Miljanu Strunjašu

ZAVRŠNIM riječima optužbe i obrane danas je na Županijskom sudu u Karlovcu završio ponovljen dokazni postupak protiv Miljana Strunjaša, bivšeg komandanta Regionalnog štaba TO-a Veljuna, optužena za ratni zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u tzv. SAO Krajini u studenom 1991., a presuda će, kako je najavljeno, biti izrečena sutra.

Strunjašu je ponovno suđeno jer je Vrhovni sud 17. listopada 2002. prihvatio žalbu okrivljenika i ukinuo prvostupanjsku presudu s izrečenom kaznom zatvora od 12 godina u veljači prošle godine i to zbog "bitnih povreda odredaba kaznenog postupka", jer se okrivljenik teretio za neizravnu zapovjednu, tj. objektivnu odgovornost za palež, pljačke, protjerivanje hrvatskog pučanstva kojom prilikom je bilo i smrtnih slučajeva i ranjavanja. Točnije, optužen je da je znao za zločine, a ništa nije činio da ih spriječi.

Optuženikov branitelj odvjetnik Maro Mihočević kaže da takvu neizravnu zapovjednu odgovornost hrvatsko pravosuđe ne poznaje te da je Vrhovni sud presudu ukinuo i vratio taj predmet na ponovno suđenje.

Mihočević tvrdi da ni jednim jedinim dokazom nije dokazano da je Strunjaš kao "komandant Štaba TO-a Veljuna" izdavao protupravne naredbe u smislu kažnjiva djela ratnog zločina. Nije prijeporno da je okrivljenik sudjelovao u pobuni, da je bio "komandant TO-a Veljuna", ali ni jednim jedinim dokazom nije dokazano da je počinio djelo ratnog zločina te predlažem oslobađajuću presudu, rekao je Mihočević.

Županijska državna odvjetnica Ljubica Fiškuš-Šumonja na temelju vojnih karata i vojne dokumentacije tzv. SAO Krajine (koja je u vojno-redarstvenoj akciji "Oluji" zaplijenjena) te vojnih vještačenja predočila je Sudskom vijeću zone odgovornosti pojedinih "štabova" i ustvrdila na osnovi konkretnih naredaba da su "rajonski štabovi" djelovali samostalno u svojoj zoni odgovornosti. Time je i "komandant Strunjaš odgovoran za sve ratne i druge akcije pripadajućih četa i vodova s ukupno oko tisuću pobunjenika" kazala je.

Odvjetništvo smatra da je Miljan Strunjaš osobno kršio Međunarodno ratno pravo te da je s izravnom nakanom postupao tako da se zastraši i protjera hrvatsko pučansto te opljačka i razori imovina Hrvata i sakralni objekti. Također smatra da je Strunjaš zato izravno odgovoran za počinjenja kažnjivih djela protiv čovječnosti i po Međunarodnom ratnom pravu - ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva. Predložila je da se Miljan Strunjaš proglasi krivim i da mu se produži pritvor.

Miljan Strunjaš je uhićen 2. listopada 2000. kad je došao u zgradu MUP-a u Vojniću izvaditi osobne isprave i od tada je u pritvoru u Karlovcu.

Pročitajte više