Karlovac: Udruga proizvođača mlijeka najavljuje prosvjed

Udruga proizvođača mlijeka i mesa Karlovačke županije najavila je danas na konferenciji za novinare prosvjedni skup pred županijskom zgradom u Karlovcu za 7. ožujka jer su, kažu, unatoč sastancima sa županijskim tijelima i ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem njihove teškoće svaki dan sve veće. L

Predsjednik Udruge Davor Blažić kazao je kako "uvozne dumpinške cijene mlijeka ozbiljno ugrožavaju domaće mljekare i prehrambenu industriju".

Zauzimaju se, dodaje, i za izmjene zakona po kojima bi rok trajanja zamrznuta mesa bio usklađen s europskim zakonodavstvom i smanji sa 12 na šest mjeseci, kako bi se spriječio nekontroliran uvoz mesa sumnjive kakvoće.

Dopredsjednik Udruge Stjepan Bencetić rekao je da je Karlovačkoj županiji prepolovljen iznos poticaja od kolovoza prošle godine. Proizvođači su, naveo je, dobili 20 milijuna kuna manje, jer im je uskraćen status "težih uvjeta poslovanja".

Drži da Hrvatska treba prihvatiti dugoročnu strategiju poljoprivredne proizvodnje, napose regionalne. Po njegovu mišljenju takva strategija mora "stati na kraj trgovačkim lancima u Hrvatskoj koji ucjenjuju hrvatske prerađivače, a onda se sve prelama na proizvođačima".

(Hina) xvhor ydd

Pročitajte više